Propao prvi pokušaj konstituisanja vlasti u Nišu

Propao prvi pokušaj konstituisanja vlasti u Nišu

0
Podeli

„Vodvilj“, „farsa“, „neozbiljnost“, „kukavičluk“, ovo su samo neke od reči kojima su predstavnici stranaka opisali nedolazak predstavnika SNS i SPS na konsitutivnu sednicu Supštine grada koju je zakazao još uvek aktuelni predsednik Skupštine Mile Ilić (SPS).

Propao prvi pokušaj konstituisanja vlasti u Nišu
Skupština Grada; foto: novosti.rs

Od 61 odbornika pojavili su se samo odbornici koalicije DS-SDS-LDP-SNP, DSS-Dveri, Pokret DJB i jedna odbornica Grupe građana koju okuplja general Momir Stojanović. Lider naprednjaka i aktuelni gradonačelnik Zoran Perišić priznao je da još nema političkog dogovora oko formiranja vlasti dok je Mile Ilić naveo da nije tajna da čekaju na dogovor u republičkom parlamentu.

Na sednici kojoj je presedavao najstariji odbornik Dragan Domazet (SDS) nije mogli ni da se verifikuju mandati jer nije bilo kvoruma. On je pokušao da odredi novi termin sednice ali su su iz Skupštinske službe savetovali da nema prava na to.

– Nemam komentar, neka Nišlije sami procene, kazao je Domazet koji očekuje da će se sednica nastaviti do kraja juna do kada ističe rok za konstituisanje vlasti.

Mnogo oštriji bio je Bojan Krstić (SRS) koji je ovaj nedolazak stranke koje je osvojila najviše glasova Nišlija ocenio kao neodgovornom dok je Goran Đorđević (DSS) kazao da je „ovaj vodvilj samo uvod u ono što Nišlije očekuje u narednom periodu“.

– Odbornici imaju prava ali i obaveze da svoj nedolazak opravdaju. Ovo nije vodvilj, ovo je farsa, kazao je Dejan Petković iz DJB koji je pojasnio da se njihov odbornik Miloš Bošković nije pojavio jer prisustvuje sednici republičke Skupštine.

Nije se pojavio ni general Momir Stojanović čija grupa građana ima tri mandata.

Naime sednici je juče prisustvovala samo odbornica Ljiljana Đorđević. I sam gradonačelnik Perišić je izneo insinuacije „da se nisu pojavili i odbornici nekih drugih grupacija“.

– Nismo u nikakvim pregovorima sa SNS već mi je otac teško bolestan i zato nisam došao na sednicu, tvrdi general Stojanović.

SNS I SPS

Nakon što su odbornici „manjine“ napustili sednicu pojavili su se Perišić i Ilić koji su pojasnili da još nemaju „prihvatljivo rešenje oko formiranja vlasti“.Činjenica je da SNS zajedno sa SPS ima većinu ali saznajemo da ne mogu da se dogovore oko svih kadrovskih rešenja i to pre svega unutra SNS. Zapelo je oko izbora predsednika Skupštine koji je prvi od uslova za formiranje vlasti. Kandidat oko koga se spore je dosadašnji većnik Miloš Banđur.

Izvor: Novosti

Nema komentara

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.