Prijavite se, EU daje 10.000 evra za mali biznis!

Prijavite se, EU daje 10.000 evra za mali biznis!

0
Podeli

Informativni dani pod nazivom “Tvoja ideja, naša podrška”, o procesu dodele 180 hiljada evra mladima za pokretanje biznisa, biće održani od 8. do 25. aprila u Bujanovcu, Vranju, Leskovcu, Nišu, Novom Pazaru, Prijepolju i Ivanjici.

ideja inovacija patent Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Cilj informativnih sesija je upoznavanje budućih mladih preduzetnika sa programom podrške i neophodnim koracima – od prijavljivanja, preko učešća na javnom pozivu i kriterijuma za izbor projekata do dobijanja bespovratnih sredstava za pokretanje biznisa, saopštio je danas Evropski Progres, organizator ove akcije.

Podrška sa svih strana

Aktivnosti Evropskog Progresa, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, EU i Vlada Švajcarske podržavaju sa ukupno 24,46 miliona evra. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS). Programom su obuhvaćene opštine na jugozapadu Srbije: Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin. Na jugoistoku zemlje to su: Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Svrljig, Merošina, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac.

Ko sve može da učestvuje?

Pravo učešća na konkursu imaju nezaposleni mladi od 18 do 30 godina starosti, koji su prijavljeni na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje u trenutku podnošenja koncepta poslovne ideje, a imaju stalno prebivalište i planiraju pokretanje biznisa u jednoj od opština obuhvaćenih programom Evropskog Progresa.

Evropska unija i Vlada Švajcarske će sa 180.000 evra podržati do 20 startap preduzeća u oblasti proizvodnje, informacionih tehnologija i prehrambene industrije, odnosno prerade hrane, a najviši pojedinačni iznos po projektu je 10.000 evra, dok je najniži 2.500 evra.

Čitajte još: Kako je jedna Aleksinčanka oborila otkaz Vip-a na sudu!

Ocenjivanje projekata će se odvijati kroz dve faze. Prva podrazumeva dostavljanje koncepta poslovne ideje, dok će kandidati i kandidatkinje koji uđu u uži izbor biti u obavezi da pohađaju program obuke iz preduzetništva. Samo oni koji uspešno završe obuku ispuniće uslov da konkurišu sa kompletnim predlozima projekata.

Dnevni red informativnih sesija po opštinama i gradovima je dostupan na veb stranici programa, navodi se u saopštenju.

(Beta, Mondo)

Nema komentara

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.