Preminuo Dragan Nikolić

Preminuo Dragan Nikolić

0
Podeli

Dragan Nikolić  je nakon duge i teške bolesti preminuo danas u bolnici u Beogradu.

Preminuo Dragan Nikolić
Dragan Nikolić

Glumac je u bolnicu smešen krajem maja, kada su se doktori prvi put borili za njegov život. Krizu tada prebrodio, ali ovog puta je legendarni Flojd izgubio najvažniju trku.

Vest o smrti legendarnog Prleta, Džimija Barke, Flojda … objavio je Atelje 212.

Dragoslav “Dragan” Nikolić rođen je u Beogradu 20. avgusta 1943. godine. Završio je glumačku Akademiju, a već sa 24 godine ostavio neizbrisiv trag upečatljivo odigranom ulogom besposličara Džimija Barke u jednom od najboljih srpskih filmova do danas, “Kad budem mrtav i beo” (1967) Živojina Pavlovića.

Tokom 70-tih i 80-tih godina niže nebrojene uloge u domaćim filmovima, TV serijama, njegova najpoznatija uloga je uloga Prleta u “Otpisanima“, a sve popularniji Gaga postaje čak i voditelj zabavnih emisija na televiziji.

Emisiju “Obraz uz obraz” vodio je sa sa svojom suprugom i glumicom Milenom Dravić.

Nikolića svi pamte, između ostalih, i po ulozi Flojda u “Nacionalnoj klasi” Gorana Markovića. Sjajna uloga Vlaha Alije u epskom filmu “Banović Strahinja” (1981) donela mu je nepodeljene pohvale i vredne nagrade, među kojima i pulsku “Zlatnu arenu“ za najbolju mušku ulogu.

U urbanoj melodrami “Poslednji krug u Monci“, Nikolić je upečatljiv u ulozi beogradskog “žestokog momka” iz nekih ranijih vremena.

Ovo je film koji mu trajno učvršćuje imidž harizmatičnog tipa mangupske naravi koji pleni snagom karaktera, elegancijom ali i – brkovima.

Gagu Nikolića decenijama su ubrajali u najveće šmekere na našim prostorima, uprkos njegovim godinama.

Datum komemoracije biće naknadno objavljen.

Izvor: mondo.rs

Nema komentara

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.