Potvrđeno: Niš dobija postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

Potvrđeno: Niš dobija postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

0
Podeli

Konačnu potvrdu o realizaciji projekta za rešavanje problema otpadnih voda u Nišu dali su danas na sastanku u Gradskoj kući, državna sekretarka u ministarstvu za zaštitu životne sredine Stana Božović i gradonačelnik Niša Zoran Perišić.

Projekat čija vrednost iznosi 120.000 evra za krajnji cilj ima da se gradu Nišu obezbede bespovratna sredstva iz EU IPA fondova za 2017. godinu, za postrojenje za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda, o čemu je naš portal već izveštavao.

Prvi korak u realizaciji ovog projekta je izrada studije izvodljivosti koja bi trebalo da bude gotova do aprila sledeće godine, a zatim da se zahvaljujući donatorskoj pomoći Švedske agencije za razvoj uradi i tehničko projektna dokumentacija po modelu koji propisuje Evropska komisija.

Gradska kuća, Niš
Gradska kuća, Niš

Prema rečima državne sekretarke za životnu sredinu, krajnji cilj ovih napora je da se gradu Nišu, kroz program pretpristupne razvojne pomoći fondova EU, IPA 2017, obezbede bespovratna sredstva za postrojenje u iznosu od 40.000.000 evra.

Zoran Perišić, gradonačelnik Niša iskazao je svoju zahvalnost kako donatorima, tako i Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine za podršku i pomoć da grad Niš nakon toga iskoristi pretpristupna sredstva EU za ovaj projekat koji je od ogromnog značaja za sve građane Niša.

“Ono što je najznačajnije je da će to doprineti boljem vodosnabdevanju, a grad Niš, zahvaljujući donatorima i Ministarstvu, ovaj projekat neće ništa koštati”, zaključio je Perišić.

“Prečišćavanje otpadnih voda je finansijski i tehnički najzahtevnija komponenta zaštite životne sredine. Očekuje se da će do 2041. Republici Srbiji biti neophodno 5 milijardi evra investicija u oblast upravljanja otpadnim vodama kako bi dostigla planirane standarde (što je 200.000.000 evra godišnje).

Prioritet Ministarstva do 2020. godine su gradovi i opštine sa preko 100.000 ekvivalent stanovnika” istakla je Stana Božović i dodala da, u ovim okvirima, postrojenje u gradu Nišu predstavlja jedan od prioritenih projekata Ministarstva.

Nema komentara

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.