Počela grejna sezona?

Počela grejna sezona?

0
Podeli

Grejna sezona u Nišu zvanično je počela, a tople probe koje su počele pre nedelju dana, nisu prerasle u pravo grejenje.

Bez obzira što je došao 15. oktobar, ukoliko temperatura ne padne ispod 12 stepeni, razloga za pokretanje pogona nema, kažu u Gradskoj toplani i dodaju da će to poštediti Nišlije nepotrebnog troška jer će im računi biti manji.

Slobodan Maksimović, direktor Gradske toplane Niš

-15. oktobar jeste datum početka grejne sezone, ali ako su temperature vazduha između 12 i 16 stepeni, to je loše vreme za grejanje. Naše automatske toplotne podstanice i automatizovani toplotni izvori ne mogu da reaguju na temperaturama ispod 12 i 13 stepeni. To znači da upalimo toplotne izvore, trošimo energente, toplovodi su topli, voda je došla topla do podstanice, ali mnoge podstanice zbog visokih spoljašnjih temeratura nisu odreagovale i zato građani nisu osetili tople radijatore“ – objašnjava direktor Gradske toplane, Slobodan Maksimović

Maksimović dodaje da građani budu strpljivi i da će svi dobiti grejanje. Tamo gde ima problema na toplovodnoj mreži mole se korisnici da to prijave Toplani. Ekipe Toplane će i ručno pokretati automatiku podstanica i po zahtevu građana proveravati podstanice ako su puni vode ili su tokom leta sami ispuštali vodu iz njih, ističe Maskimović.

Ipak građani nisu zadovoljni, jer kako kažu, iako će računi za grejanje biti manji, trošak za struju će im biti veći, jer moraju da koriste grejalice i klima uređaje.

-Kotlovi se pale i ujutru i uveče, ali se gase ako je temperatura preko 15 stepeni jer neće biti efekta ako se greje na toj temperaturi, a prave se troškovi. I da pustimo grejanje na ovoj temperaturi radiajatori neće biti topli, jer podstanice, ponavljam, ne reaguju kad su spoljašnje temeprature iznad 15 stepeni, kaže Maksimović.

grijanje

Na ovakav start grejne sezone reagovalo je i Udruženje predsednika skupština stanara. Kažu da je ovakvo ponašanje Gradske toplane nedopustivo. Predsednik Udurženja, Saša Kositć, ističe da je uslov za započinjanje grejanja zgrada u velikom broju slučajeva potpisivanje ugovora o tehničkom održavanju. On apeluje na sve korisnike da ovaj ugovor potpišu, međutim da vode računa kada je reč o ugovorima koji regulišu upotrebu podstanica i njihovog održavanja.

Nema komentara

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.