Otvaranje izložbe MOnuMENTI

Otvaranje izložbe MOnuMENTI

0
Podeli

Izložbom MOnuMENTI, koja se otvara večeras u Deli prostoru, forum ZFD želi da prikaže kako su se koncepti identiteta razvijali u zemljama zapadnog Balkana tokom XX veka. S obzirom na njihovu ulogu, spomenici čine idealna sredstva za predstavljanje tih procesa na interesantan način.

Jedan isti spomenik ponekad može posmatrače podsetiti na drugačije koncepte identiteta specifičnih geografskih i vremenskih razmaka. Transformacija, uništavanje i zapuštenost postojećih spomenika predstavljaju „osvežavanje“ političkih koncepta identiteta i prema tome „važni su za identitet“ kao i uspostavljanje novih spomenika. Stoga je bitno da izložba MOnuMENTI ne prikaže samo spomenik kao takav, već i njegovo okruženje.

Sastavni deo otvaranja je i panel diskusija, na kojoj će učestvovati stručnjaci iz Niša i Srbije, među kojima Mladen Velojić, direktor Media i reform centra Niš, Mladen Jovanović, predsednik Upravnog odbora Nacionalne koalicije za decentralizaciju, Milena Minja Bogavac, kao i regionalna direktorka foruma ZFD Claudia-Maria Kukla.

Izložba MOnuMENTI biće otvorena večeras u 19 sati, a realizuje je civilno društvo Proaktiv. Postavka će biti izložena do 19. februara u Deli prostoru, Davidova 2.

Nema komentara

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.