Obezbeđene protivgradne rakete ali ne i strelci

Obezbeđene protivgradne rakete ali ne i strelci

0
Podeli

Zbog dugovanja za prethodne dve sezone, strelci u Nišu ne žele  da potpišu nove ugovore. Grad ne uspeva da pronađe model za dotacije.

Obezbeđene protivgradne rakete ali ne i strelci; Foto: sveznan.com
Svaka od protivgradnih stanica ima po 18 raketa

UKOLIKO lokalna samouprava ne bude dotirala plate protivgradnim strelcima koji dejstvuju na teritoriji gradskih opština i sela u okolini Niša, veći deo ove teritorije ostaće bez odbrane. Zbog zaostalih dugovanja Grada – nagomilanih tokom poslednje dve sezone – većina “pucača” je odbila da potpiše ugovor za 2016.

Po informacijama iz RHMZ, trenutno su na široj teritoriji Niša spremne samo tri od ukupno 13 protivgradnih stanica, a – iako su pregovori sa lokalnom samoupravom u toku, a sezona traje već dva meseca – većina strelaca je odlučila da odbije pripravnost.

– Sve naše kolege, iz drugih lokalnih samouprava, dobijaju dotacije, a mi već dve godine uzalud čekamo na obećani novac… Ljudi misle da je ovaj posao šala, a mi pola godine odgovaramo za zaštitu poljoprivrednih kultura naših komšija i plaćeni smo više nego bedno. Zato je većina nas odlučila kako je bolje da se i ne prihvatamo posla, nego da ga ne radimo kako treba – kaže jedan od strelaca, koji je želeo da ostane anoniman.

Inače, po novim odredbama zakona, za koordinaciju protivgradnih strelaca – koji su ranije bili u nadležnosti Sektora za vanredne situacije MUP i lokalnih uprava za poljoprivredu – sada je zadužen samo Republički hidrometeorološki zavod.

– Imamo odličnu saradnju sa niškim vlastima, ali oni ne uspevaju da pronađu način za dotiranje strelaca koji su s razlogom nepoverljivi. Mi po sezoni dajemo platu od 24.000 dinara i, od ukupno 160 lokalnih samuprava u Srbiji, samo njih deset, među kojima je i Niš, nije uspelo da obezbedi model dodatnog plaćanja – objašnjava Zoran Babić iz RHMZ, dok prof. dr Žarko Ranković, niški većnik zadužen za vanredne situacije, kaže kako je bilo gogovoreno da strelci preko Regionalne privredne komore dobiju sredstva, ali oni nisu na vreme dostavili brojeve svojih računa…

REZERVE ZA PRIMER

REPUBLIČKI hidrometeorološki zavod potvrđuje da svaka od 13 protivgradnih stanica u gradu na Nišavi ima po 18 raketa, što je – u proseku – više od onoga što imaju ostali gradovi i plod je odlične saradnje sa lokalnom samoupravom.

Izvor: Novosti

Nema komentara

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.