Obeležen Svetski dan zaštite životinja

Obeležen Svetski dan zaštite životinja

0
Podeli

Svetski dan zaštite životinja je prilika za sve ljubitelje i zaštitnike životinja, da se glasno založe za prava životinja i skrenu pažnju javnosti na potrebu zaštite ugroženih vrsta kojih je sve više, poput polarnih medveda, tigrova, slonova, nosoroga, orangutana.

Takođe, usled bespoštedne eksploatacije prirodnih resursa životinje gube svoja staništa. Naša odgovornost je da ih zaštitimo poručili su volonteri iz udruženja „Zoo planet“ koji u Nišu, šestu godinu za redom obeležavaju Svetski dan zaštite životinja.

Životinje iz Zoo kutka u parku Sveti Sava
Životinje iz Zoo kutka u parku Sveti Sava

Maltretiranje, zanemarivanje I zlostavljanje životinja je krivično delo. Srbija ima Zakon o dobrobiti životinja ali još nema dovoljno svesti među građanstvom pa se, bez obzira na pozitivna pomeranja, on ne sprovodi u dovoljnoj meri, poručili su aktivisti danas, na Svetski dan zaštite životinja.

Svetski dan zaštite životinja, Zoo kutak
Svetski dan zaštite životinja, Zoo kutak

Poslednji slučaj neadekvatne brige o životinjama u Nišu zabeležen je pre samo četiri dana, kada se desio incident sa konjima na Bulevaru Nikole Tesle, o kome smo već izveštavali. Tri odbegle kobile iz susedne romske mahale adekvatno zbrinute, a protiv vlasnika su preduzete mere, istakli su u “Zoo planetu”.

Zoo kutak u Kamenici
Zoo kutak u Kamenici

Ovogodišnje obeležavanje Svetskog dana zaštite životinja u Nišu imalo je i humanitarni karakter. Sav novac prikupljen od jahanja ponića u parku Sveti Sava biće iskorišćen za nabavku hrane za životinje i za veterinarske troškove.

Podsetimo, Svetski dan zaštite životinja ustanovljen je 1931. godine, kada su ekolozi iz Firence želeli da ukažu na položaj životinja, ali i na zanimljivosti u vezi sa životinjskim svetom. Ove godine aktivisti skreću pažnju na sledeće zanimljivosti:

  1. Krave muču s posebnim “akcentom” u zavisnosti od oblasti iz koje dolaze
  2. Slepi miševi uvek skreću ulevo kada izleću iz pećine.
  3. Zebre su zapravo bele sa crnim prugama, nikad obrnuto.
  4. Flamingosi mogu da jedu samo ako im je glava okrenuta  naopako.
  5. Kvakanje patke nikad ne odjekuje, ma gde se ona nalazila. I niko ne zna zašto je to tako.

Nema komentara

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.