Novinarionline na koncertu Madone u Pragu

Novinarionline na koncertu Madone u Pragu

0
Podeli

„Jedna je kraljica!“, „Ne mogu da verujem šta sam video svojim očima!“, „Kako može da izvede ono sa 57 godina?“ – samo su neki od komentara koji su se čuli nakon koncerta Madone koji je prethodnog vikenda održan u Pragu, a među oduševljenom publikom našao se i reporter portala Novinarionline.

Novinarionline na koncertu Madone u Pragu
Reporter Novinarionline pred početak koncerta; Foto: Novinarionline.com

Kraljica popa je u prestonici Češke republike nastupila 7. i 8. novembra u okviru „Rebel Heart“ turneje koja je početkom septembra krenula iz Montreala (Kanada). Za oba koncerta u Pragu vladalo je veliko interesovanje, pa su fanovi iz celog sveta počeli da se okupljaju ispred O2 arene već u ranim jutarnjim časovima. Oni uporniji dežurali su ispred Mandarian Oriental hotela, gde je Madona odsela, kako bi bar na sekund izbliza videli svog muzičkog idola.

Novinarionline na koncertu Madone u Pragu
Fanovi se okupljaju ispred O2 arene; Foto: novinarionline.com

Ako znamo da je reč o najtiražnijem ženskom izvođaču svih vremena (preko 300 miliona prodatih albuma) i najuspešnijem solo koncertnom izvođaču (1.3 milijarde dolara zarade od turneja), onda je veliko interesovanje logično. Međutim, logična su i velika očekivanja, jer se od Madone uvek očekuje najbolje. A ona, 33 godine od objavljivanja prvog singla i 10 turneja kasnije, nekako uvek uspe da nadmaši očekivanja, pomeri granice i iznova šokira na čemu je, uostalom, izgradila karijeru. Zanimljivo je da je interesovanje bilo ogromno čak i pored činjenica da je prosečna cena karte za praške koncerte 300 dolara, što ga čini jednim od jeftinijih gradova na ovoj turneji! Poznato je da su Madonini koncerti u znaku neviđenog audio-vizuelnog spektakla i da su nešto najbolje što koncerta produkcija u datom momentu može da ponudi. I sama je mnogo puta rekla da ne podnosi koncerte gde bend svira dva sata i gde se ništa ne dešava. Njeni koncerti su, ističe, avangardni mjuzikli sa jasnim konceptom. Izuzetak nije ni „Rebel Heart“ turneja.

Novinarionline na koncertu Madone u Pragu
O2 Arena pred početak koncerta

Magija počinje

Prošla su 22 sata, arena je krcata, a ljudi nervozni što koncert, iako zakazan za 20 sati, još ne počinje. Fanovi koji je na koncertima prate iz godine u godinu, i koji su satima ranije zauzeli mesto u prvim redovima, znaju da je kašnjenje gotovo deo koncerta, pa se ne uzbuđuju previše. U tom trenutku svetla se gase, kreće uvodni video i sva nervoza od pre nekoliko sekundi nestaje, a počinje magija. Vidimo čuvenog boksera Majka Tajsona zatočenog u kavezu iz koga govori o svom životnom padu i snazi da ponovo „stane na noge“ i živi normalnim životom. Pojavljuje se i Madona koja govori o brojnim nepravdama u društvu i koja, kako kaže, želi da započne „revoluciju ljubavi“. Neposredno pre izlaska na scenu pojavljuje se njen lik koji pita publiku da li su sa njom, što prati veliki aplauz. Pevačica se konačno pojavljuje spuštajući se na scenu u kavezu. Koncert otvara pesmom „Iconic“ sa aktuelnog albuma „Rebel Heart“ uz impresivnu koreografiju kojom poručuje da svako od nas može biti najbolji, bez obzira na prepreke. Otvaranje su propratile velike ovacije, a Madona u istim tempom, odlično raspoložena i u stalnoj interakciji sa publikom nastavlja da izvodi nove pesme, ali stare hitove koje publika veoma dobro poznaje: „Burning Up“, „Like a Virgin“, „True Blue“, „La Isla Bonita“, „Material Girl“, „Music“

Posebno oduševljenje publike izazvalo je izvođenje pesme „Holy Water“ tokom kog pevačica igra oko šipke na igračici obučenoj kao časna sestra, nakon čega se pridružuje svojoj „Poslednjoj večeri“ na kojoj su apostoli njeni igrači.

I pored toga što su Madonini koncerti isplanirani do detalja, pa je malo mesta za improvizaciju, ona je za publiku u Pragu izmenila set-listu, pa je umesto pesme „Who’s That Girl“ sa istoimenog soundtracka iz 1987. godine, otpevala jedan od svojih najvećih hitova „Like a Prayer“ posvećen, kako je rekla, gradu istorije i gradu misterije. Rezultat je bio taj da je cela arena zajedno s njom pevala čuvene stihove.

Koncert je trajao dva sata, podeljen u četri sekcije, a publika nije znala gde pre da gleda, jer se na sceni konstantno nešto dešavalo. Preostalo im je samo da prate koncert iznova se oduševljavajući pesmama, koreografijama, svetlosnim i video efektima, ali najviše njenom energijom. Ništa manje nisu bili zanimljivi ni nastupi između sekcija, dok se Madona presvlačila, kada su njeni igrači pokazali svoje vrhunsko umeće u koreografijama koje deluju opasno po život.

Novinarionline na koncertu Madone u Pragu
Interlude za pesmu “S.E.X.”; Foto. Stevan Manasijević

I zabavljač i pevač

Najemotivniji trenuci koncerta bili su kada je prvi put u karijeri otpevala čuvenu baladu „Love Don’t Live Here Anymore“ i kada je izvela legendarnu francusku pesmu „La Vie en Rose“ svirajući ukulele. Ovi nastupi su ispraćeni ogromnim ovacijama, a pokazali su da je Madona i odličan pevač, što joj je mnogo puta u karijeri osporovano.

Novinarionline na koncertu Madone u Pragu
Madona izvodi “La Vie en Rose”; Foto: Stevan Manasijević

Koncert je, naizgled, završen izvođenjem pesme „Unapologetic Bitch“ tokom kojeg se pevačici na sceni pridružio i jedan fan iz Grčke. I dok je deo publike počeo da izlazi, oni upućeniji su znali da to nije kraj. Svetla se ponovo gase. Vraća se Madona, vraća se i publika. Poslednja pesma te večeri bila je Madonon prvi veliki hit „Holiday“, a tokom nastupa na video-bimu pojavljivale su se sve zastave sveta (uključujući i srpsku). Publika, naravno, ushićena pesmom i igrom ispratila je taktove legendarnog hita.

Novinarionline na koncertu Madone u Pragu
Srpska zastava tokom izvođenja pesme “Holiday”; Foto: Miljan Tanić

Svetla se ponovo pale i ovoga puta je zaista kraj. Vraćamo se u realnost i na početak ove priče. Kao i većina publike, vaš reporter je iz arene izašao sa osmehom na licu pokušavajući da sumira utiske i postavljajući pitanja sa početka teksta. Iako sam video koncerte na još dve njene turneje, mislim da me svaki put uhvati nespremnog. Zato svima koje poznajem uvek kažem – prisustvovanje Madoninom koncert je jedna od obaveznih stvari koje morate da uradite pre smrti.

Nema komentara

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.