Nobelove nagrade. Svemir sve jasniji.

Nobelove nagrade. Svemir sve jasniji.

0
Podeli

Otkriće da i neutrini imaju masu donela je Nobelovu nagradu za fiziku Japancu Takaki Kajiti i Kanađaninu Arturu B. Mekdonaldu.

U obrazloženju Švedske Akademije nauke kaže se da otkriće da neutrini imaju masu, omogućava razumevanje unutrašnjeg funkcionisanja materije kao i boljeg razumevanja svemira.

Svemir

Neutrini su elementarne čestice koje se kreću kroz svemir skoro brzinom svetlosti, a dugo se verovalo da nemaju masu. Njihovo postojanje prvi je ustanovio  Wolfgang Pauli, ime im je dao Enrico Fermi, a eksperimentalno ih registrovao Frederick Reines 1956, za šta je dobio Nobelovu nagradu za fiziku 1995. godine.

Nagrađeni naučnici podeliće osam miliona švedskih kruna, odnosno 962 hiljade dolara uz diplomu i zlatnu medalju što će im biti uručeno na svečanosti 10. decembra.

Inače, po tradiciji prvo se dodeljuje Nobelova nagrada za medicinu koju su ove godine dobili Vilijam Kempbel, Satoši Omura i Juju Tu za svoj rad na pronalaženju leka za parazitska oboljenja.

U narednih nekoliko dana u Stokholmu  biće uručene i nagrade za hemiju i književnost, dok će Nobelova nagrada za mir biti objavljena u Oslu 9. oktobra, a za ekonomiju 12. oktobra.

Nema komentara

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.