Nobelova nagrada za mir grupi za nacionalni dijalog u Tunisu

Nobelova nagrada za mir grupi za nacionalni dijalog u Tunisu

0
Podeli

Žiri za dodelu Nobelove nagrade za mir saopštio je da je ta nagrada za ovu godinu pripala posredničkoj četvorki – nacionalnom Kvartetu za nacionalni dijalog u Tunisu, za odlučan doprinos izgradnji pluralističke demokratije u toj zemlji posle “jasmin revolucije” 2011. godine.

Pre proglašenja dobitnika, petočlani norveški Komitet za dodelu Nobelove nagrade nije dao nikakve nagoveštaje o tome ko će biti ovogodišnji laureat, a među nominovanima su, između ostalih, bili papa Franja, nemačka kancelarka Angela Merkel, eritrejski sveštenik Musi Zerai i saudijski bloger Raif Badavi, prenosi Tanjug.

Izvor: Twitter

Tuniška demokratska grupa osvojila je nagradu na osnovu svojih doprinosa prvom i najuspešnijem pokretu “Arapskog proleća”, a Nobelova nagrada za mir, vredna osam miliona švedskih kruna, odnosno 972.000 dolara, biće joj uručena u Oslu 10. decembra.

Za Nobelovu nagradu za mir bilo je nominovano 273 kandidata, pet manje nego 2014. godine.

Komitet u Oslu je, svojim odabirom ovogodišnjeg laureata, mnoge iznenadio s obzirom na to da predviđanja da će nagrada najverovatnije otići u ruke nekoj ličnosti u vezi sa migrantskom krizom ili borbom protiv širenja nuklearnog oružja.

Nema komentara

Ostavite komentar