Nišvil na Gardijanovoj listi Top10 jazz festivala

Nišvil na Gardijanovoj listi Top10 jazz festivala

0
Podeli

Iz Engleske stiže priznanje niškom džez festival. Uticajni britanski dnevni list „Gardijan“ objavio je na svom sajtu listu 10 top jazz festivala u Evropi na kojoj se nalazi i niški jazz festival. Nišville se tako našao u „odabranom društvu“ u kojem su još:  North Sea jazz festival (Roterdam – Holandija),  Montreux jazz festival, (Švajcarska), Jazz in Marciac (Francuska), Jazz a Vienne (Francuska), Guinness Cork Jazz (Irska), Umbria jazz festival (Peruđa, Italija), A Love Supreme (Saseks- Engleska), Jazz de Vitoria-Gasteiz (Španija) i Alfa Jazz Fest (Lviv- Ukrajina).

Nišvil na Gardijanovoj listi Top10 jazz festivala
Foto: Nišvil

U kratkom redakcijskom predstavljanju u kojem su najavljeni ovogodišnji hedlajneri (soul diva Joss Stone, “hip hop-and-beyond saksofonista” Soweto Kinch, “flash fusion/flamenco gitarski kralj” Al Di Meola, “US jazz aristokrate” Cyrus Chestnut Trio featuring Buster Williams and Lenny White, “bivši saksofonista Majla Devisa” Bill Evans…) između ostalog se ističe  da u poređenju sa nekim velikim  festivalima iz zapadne Evrope,  Nišville nudi odličan kvalitet za novac uložen u (jeftine) ulaznice – mada se estetski za sada još uvek ne može meriti sa Peruđom ili Vienom. Gardijan kaže i da “Niš kao treći grad u Srbiji svakako ima svoj specifični šarm: Većina programa se održava unutar Tvrđave na ogromnim zelenim površinama okruženim zidinama i kapijama iz doba otomanskog carstva”.

Napominje se i da “uz internacionalne  zvezde, program sadrži i mnoštvo besplatnih programa, radionica, spontanih uličnih svirki duž ulica i trgova” i da će se tokom festivala u celom Nišu čuti uzbudljivi i nepredvidivi ritmovi  džeza pod uticajem tradicije Balkana.

Nema komentara

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.