„Nišvil“ kao deveta rupa na svirali!

„Nišvil“ kao deveta rupa na svirali!

0
Podeli

Iako važi za jedan od najpoznatijih džez praznika na Balkanu, a i engleski “Gardijan” ga je nedavno svrstao među 10 najboljih evropskih festivala, i ovogodišnji “Nišvil” će organizatori upriličiti “na mišiće”. Nažalost, nije isključena ni mogućnost da – zbog nedostatka sredstava – pojedini izvođači otkažu već ugovorene nastupe…

„Nišvil“ kao deveta rupa na svirali!
Foto: Nišvil

Inače, posle više od tri decenije postojanja, niški džez festival po prvi put u istoriji još nema potpisan ugovor ni sa jednim sponzorom koji bi sufinansirao održavanje manifestacije. Pored minornih sredstava iz republičkog budžeta i Grad je pomogao novcem iz lokalne kase, ali je – s obzirom na to da su organizatori, u međuvremenu, bili prinuđeni da potpišu ugovore sa svim inostranim i domaćim izvođačima – neophodno i sponzorstvo.

Ovako nezavidna situacija je posledica nepostojanja takozvanog južnjačkog lobija u vrhu države, zbog čega kompanije koje ostvaruju profit zaobilaze gotovo sve kulturne manifestacije na jugu zemlje – ističe Ivan Blagojević, direktor Festivala. – Očigledno, neko ne sagledava valjano naš marketinški potencijal, pa nam se za 110 koncerata nudi sponzorstvo kao za jedan prosečan koncert u Beogradu, ili iznos koji se izdvaja za brendiranje prosečnog prestoničkog splava. Zato što je za donacije velikih javnih preduzeća potrebna politička urgencija, svedoci smo svojevrsnog apsurda da, što je “Nišvil” uspešniji i posećeniji, sponzori smanjuju ponude ili potpuno odustaju.

NEPRAVDA

Organizatori “Nišvila” predlažu budućem ministru kulture da preispita rezultate konkursa i kompletnu raspodelu budžeta namenjenog kulturi.

Dok nama izostaju ozbiljnija sredstva, budžet Beogradske filharmonije, koji je 2013. i 2014. iznosio po 30 miliona godišnje, dolaskom Ivana Tasovca na čelo Ministarstva je narastao na 90 miliona po godini – ukazuje Blagojević.

REKORDI U NAJAVI

Procenjuje se da će ove godine – od 11. do 14. avgusta – kroz Nišku tvrđavu prodefilovati više od 150.000 posetilaca, a najverovatnije će “pasti” i rekord po broju izvođača, kojih bi na 33. “Nišvilu” trebalo da bude čak 660.

O izvođačima opširnije na www.nisville.com

N. Marković za Novosti

Nema komentara

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.