Nišlijka Milica Kovačević predstavnica Srbije na Olimpijadi u Norveškoj

Nišlijka Milica Kovačević predstavnica Srbije na Olimpijadi u Norveškoj

1
Podeli

Na skijama je od svoje četvrte godine, ima 16 godina i odličan je đak drugog razreda niške gimnazije „Svetozar Marković“. Član je skijaškog kluba „Konstantin Niš“ i u sredu 10. februara ide na zimske Olimpijske igre mladih koje se održavaju od 12. do 21. februara u norveškom gradu Lilhameru. Milica Kovačević iz Niša prva je devojčica iz Srbije koja je ispunila olimpijsku normu i stekla pravo da se takmiči. I poslednje dane pred put koristi za trening, a trenutno se nalazi na Staroj planini sa svojim trenerom Damirom Kapricom. Ovo je njihova pobednička priča.

Milica Kovačević rođena je u Nišu 1999. godine. Skijanje je zavolela veoma rano, kada je imala samo četiri godine. Odmah su krenuli i treninzi i takmičenja. Višestruki je prvak Srbije u svim konkurencijama, počev od kategorije cicibana pa do pionira.

Nišlijka Milica Kovačević predstavnica Srbije na Olimpijadi u Norveškoj
Milica Kovačević i njen trener Damir Kapric

Da bi se kvalifikovala za zimske Olimpijske igre mladih u Norveškoj bilo je potrebno mnogo rada i odricanja.

“I skijam i učim. Na stazu izlazim kada krene sa radom prva “žica”, a završim sa zadnjom. Tu su i kondicioni treninzi u teretani, a kada sve to završim na red dolazi škola. Odličan sam učenik gimnazije “Svetozar Marković” i od njih imam zaista veliku podršku i razumevanje. Ništa nije teško kada se voli“, kaže Milica Kovačević koja ove, poslednje dane pred put na Olimpijadu provodi u pripremama na Staroj planini.

Mlada skijašica kaže da je podrška za njenu ljubav prema skijanju dolazila, pre svega, od porodice. Srbija nije alpska zemlja poput Austrije, Švajcarske i Italije gde se ovom sportu poklanja velika pažnja. Skijanje je i skup sport koji zahteva adekvatnu opremu. Milica mora da ima minimum četiri para skija, cipele, dodatnu opremu kao što su kacige, rukavice, štapovi i ski odela. Sve to morala je da obezbeđuje porodica Kovačević.

“Kad se Milica kvalifikovala za Olimpijadu, sve što je bilo teško zaboravilo se. Mi smo presrećni što je uspela i njen put u Norvešku doživljavamo kao krunu na veliki trud i upornost.” kaže Milicina majka Snežana Kovačević.

Nišlijka Milica Kovačević predstavnica Srbije na Olimpijadi u Norveškoj
Milica Kovačević predstavlja Srbiju na ZOI u Norveškoj

Milica je član skijaškog kluba “Konstantin” iz Niša, a Damir Kapric je njen trener od šeste godine. Damir je i sam bio juniorski i seniorski takmičar u skijanju, ali kako kaže, nije bio tako uspešan kao Milica.

“Ove godine predstavnici Srbije na Olimipijadi u Norveškoj biće samo Milica i Rašo Jevremović (1998) iz skijaškog kluba “Čigota” sa Zlatibora. Milica se takmiči u četiri kategorije: slalomu, veleslalomu, super veleslalomu ( super G) i kombinovanim kategorijama. U odličnoj je formi i pored toga što je u Lilhameru očekuje velika konkurencija, nadam se uspehu. Uspeh je, u stvari, već postigla ovim plasmanom” kazao je portalu Novinari online Damir Kapric.

Roditelji ne idu u Norvešku sa Milicom, ali će ipak imati navijača iz porodice, sestru Jelena. U Lilhamer ne ide ni njen trener Kapric, koji kaže “ima vremena, ići ćemo mi na “veliku” Olimpijadu zajedno.”

Troškove puta i desetodnevnog boravka u Norveškoj pokriva Olimpijski komitet koji je Milici obezbedio i ski odelo u bojama Srbije. Put Lilhamera u sredu 10. februara krenuće naša Milica, mladi Rašo Jevremović sa Zlatibora i njegov trener, doktor, fizioterapeut i šef misije Olimpijskih igara.

Srećno Milice, Niš navija za tebe!

Za Novinari online – Olivera Sašek Radulović

1 komentar

  1. ZASLUZILA JE!!! PRESRECNA SAM STO NIS IMA DECU KOJA MOGU BITI UZOR I PRIMER MLADIMA. POZNATO MI JE KOLIKO JE VREMENA I RADA NA SKIJAMA POTREBNO DA BI SE DOSLO DO OVAKVIH REZULTATA, ALI MI JE TAKODJE POZNATO KOLIKO VREMENA I RADA ULAZE MILICA ZA UCENJE DA BI I TU POSTIGLA ODLICNE REZULTATE. ZNAM DA VECERI POSLE TRENINGA NA PLANINI KORISTI, NE ZA ZABAVU I ODMOR, VEC ZA UCENJE LEKCIJA KOJE JOJ DRUGARICE I MAMA POSLE CASOVA SALJU SVAKODNEVNO PREKO INTERNETA. TAJ RAD JE SADA NAGRADJEN!!! BRAVO MILICE I SRECNO!!!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.