Niški plivači otputovali na takmičenje u Švedsku

Niški plivači otputovali na takmičenje u Švedsku

0
Podeli

Jutros je sa niškog aerodroma „Konstantin Veliki“, redovnom linijom Niš-Malme, otputovala petočlana ekipa Sportsko-rekreativnog udruženja osoba sa invaliditetom „Nais“. Oni će učestvovati na jubilarnim 40. Međunarodnim igrama za osobe sa invaliditetom “Malme Open 2016“.

Ekipu SRU OSI „Nais“ sačinjava trener, Marija Damnjanović i četvorica plivača Nemanja Tadić i Nikola Ljubisavljević iz Niša i Nemanja Panović i Stevan Nakić iz Novog Sada.

Novina na ovogodišnjem takmičenju je da je dvodnevno plivačko takmičenje u kalendaru Međunarodnog paraolimpijskog komiteta.

Niški plivači otputovali na takmičenje u Švedsku
Ekipa SRU OSI “Nais”

Najiskusniji u „ekspediciji“ je svakako Nemanja Tadić, najbolji srpski plivač sa invaliditetom. Treći put ovaj skromni dvadesetjednogodišnjak nastupa na takmičenju. Prvi put je 2013. godine doneo u Niš dva zlata, a prošle tri. Sada je ozbiljniji, jer kako kaže „ulog je veliki“.

„Pre nepuna dva meseca sam u disciplini 100 m leđno isplivao A normu za Evropsko prvenstvo u Funčalu, Portugalija. To takmičenje se održava sredinom maja. Rezultat mi daje nadu da mogu da isplivam i A normu za Paraolimpijske igre u Rio de Žaneiru. Takmičenje u Malmeu će mi biti pokazatelj gde sam trenutno sa formom. Ovo takmičenje je tranzit do međunarodnog plivačkog mitinga u Nausi, Grčka gde ću „napasti“ A normu za Rio“, rekao je Nemanja kome je u osmoj godini amputirana noga zbog raka kostiju.

Najmlađi u ekspediciji Nikola Ljubisavljević, šesnaestogodišnji gimnazijalac iz Niša

Nikoli je od rođenja dijagnostikovan “pareza plexus brahialis” (slomljena ključnjača), koja se manifestuje kroz umanjenu pokretljivost leve ruke. Već pet godina trenira plivanje, a od prošle jeseni se takmiči u programu osoba sa invaliditetom.

„Posle takmičenja u Beogradu i Istanbulu, takmičiću se i u Malmeu. Verujem da ću postići lične rekorde, ali za medalje ne mogu da prognoziram, to zavisi od konkurencije“,istakao je Nikola.

Niški plivači otputovali na takmičenje u Švedsku
Nikola Ljubisavljević

A konkurencija će iz dva razloga biti jaka – prestižnog jubileja i kalendara Međunarodnog paraolimpijskog komiteta. To je, sa druge strane, izazov, naglasila je trener u SRU OSI „Nais“, Marija Damnjanović.

„Nikad jača konkurencija u Malmeu će nam dati objektivnu sliku gde se sada nalazimo. Za razliku od Nemanje Tadića koji spada u plivačku elitu, Nikola Ljubisavljević će moći da „ukrsti koplja“ sa vršnjacima i da stekne novo iskustvo, “ kazala je Marija.

Prošle godine na takmičenju Malme Open oboren je rekokrd, kada se trinaestočlana delegacija SRU OSI „Nais“ u Niš vratila sa rekordnih petnaest medalja.

SRU OSI „Nais“, koji postoji od 2003. godine neprekidno vodi računa o fizičkim aktivnostima osoba sa invaliditetom. Najzastupljeniji sportovi u ovom udruženju su plivanje i stoni tenis, a od skoro je krenula sa radom i sekcija koja se bavi boćanjem.

Ekipa portala Novinari online, zahvaljujući GO Medijana, boraviće u Malmeu i sve čitaoce redovno izveštavati sa Međunarodnih igara za osobe sa invaliditetom.

Za Novinari online – Olivera Sašek Radulović

Nema komentara

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.