Niški novinar štrajkuje glađu: Dosta sam pisao, vreme je za akciju

Niški novinar štrajkuje glađu: Dosta sam pisao, vreme je za akciju

0
Podeli
Niški novinar štrajkuje glađu: Dosta sam pisao, vreme je za akciju
“Odavde idem ili mrtav ili u državu koja hoće da mi pruži politički azil”

Novinar Narodnih novina Jovica Vasić, već treći dan štrajkuje glađu. Juče je bio ispred Gradske kuće, a nakon što mu je pozlilo, završio je na infuziji u Hitnoj pomoći. Danas je ispred zgrade MUP-a. Nadležnima je deset godina pisao anononimna pisma o malverzacijama u lokalnom listu, ali nikada ni jedan odgovor nije dobio. Predviđa i da će biti uhapšen, jer se „mnogim moćnicima zamerio“, a javnosti poručuje da neće odustati od štrajka glađu ni po cenu života. 

DOSTA JE PISANJA, VREME JE ZA AKCIJU

U Narodnim novinama je od 1994. godine, pune 22 godine,  a  pisao je o temama iz kulture, politike, dve godine pratio rad Skupštine grada, pisao tekstove za gradsku hroniku . Jovica Vasić ima 55 godina i kako kaže „ vreme je za akciju, nema više šta da se piše“.

RAZBIJANJE SINDIKATA I STRAH ZAPOSLENIH

Od trenutka privatizacije Narodnih novina 2006. godine do danas,  plata mu je 22 hiljade dinara. Bio je aktivan član Sindikata, a onda je novi vlasnik lokalnog lista zabranio sindikalne aktivnosti.

„Nas četvoro je ostalo u Sindikatu i  po kazni smo poslati na izmišljena radna mesta dopisnika. Ja sam bio dopisnik iz Doljevca 2007. godine,  a u aprilu 2008. dobio sam rešenje za dopisnika iz jugoistočne Srbije. Razlog – da mi se oteža rad i da sam odem iz Novina. Ali, nisam hteo“, svedoči Vasić.

Kada je razbijen sindikat, zavladao je strah među zaposlenima.

DESET GODINA PISANJA I PODNOŠENJA DOKAZA

„Kad god sam imao neki dokaz – dokument o nepravilnostima u radu kuće, slao sam nadležnim službama. Inspekciji rada, poreskoj inspekciji, MUP-u… U početku sam slao poštom anoninimno, skoro 10 godina. Nikakvih reakcija nije bilo. Od 7. septembra prošle godine poslao sam više mejlova Upravi kriminalističke policije, Inspekciji rada i Poreskoj inspekciji u Beogradu. Takođe bez reakcije,“ tvrdi Vasić.

Kaže da je u anomonimnim pismima i mejlovima obaveštavao nadležne službe da polovina radnika na televiziji Belami (koja je takođe u vlasništvu Vitka Radomirovića) i Narodnim novinama radi na „crno“, da se čitulje u popodnevnim satima naplaćuju bez izdavanja fiskalnog računa.

„Te dokaze sam imao i imam još uvek. Smatrao sam da je dovoljno da institucije krenu da rade svoj posao,“ dodaje.

Juče je štrajkovao ispred Gradske kuće i završio na infuziji u Hitnoj pomoći. Danas je ispred  zgrade MUP-a u ulici Nade Tomić.

Nisam  ni naivno ni afektivno ušao u štrajk glađu. Pripremljen sam, najpre sam sedam dana kod kuće gladovao, da pripremim organizam. Stajaću ovde dok ne odem u bolnicu ili dok ne umrem. Ne odustajem“, odlučan je novinar.

RADOMIROVIĆ NUDIO POMOĆ

Vlasnik Narodnih novina, Vitko Radomirović se danas nije javio na telefon novinaru portala, ali Vasić kaže da je do njega došla koleginica sa porukom od Radomirovića koji ga je pozvao na dogovor, a spreman je i da mu pruži finansijsku pomoć.

„Nisam naseo na taj mamac, ne radim ovo zbog jednokratne  novčane pomoći. Moj ciljevi su mnogo dublji. Odgovorio sam da je sada kasno za bilo kakvu pomoć,“ dodao je.

 SMRT ILI POLITIČKI AZIL

Do početka stupanja u štrajk, Jovica Vasić je bio u stalnom radnom odnosu u Narodnim novinama, sada je njegov status neizvestan. Tvrdi da se u Narodne novine neće vratiti i veruje da mu je do sada već napisan otkaz.

„Nisam ovde da se šalim, niti da izigravam budalu, jer tačno znam šta hoću. Kao pojedinac, nemoguće je da se borim protiv sistema koji i u poslednja tri dana pokazuje svoju tamnu stranu. Od trenutka kako sam na ulici, još ni jedna nadležna služba nije ušla u Narodne novine i  Belami televiziju. Čak i radnici koje rade na crno i dalje rade. To meni govori da Radomirović ima podršku moćnika u Gradu i znam da će sutra neko želeti osvetu, jer sam se ovim potezom svima zamerio. Predviđam da će svi dokazi o nepravilnostima u poslovanju  nestati, a pojaviće se i potkupljeni svedoci. Umesto da pravdi bude privden onaj ko krši Zakon, ja ću biti uhapšen. Toga sam svestan i odavde idem ili mrtav ili u državu koja hoće da mi pruži politički azil,“ zaključio je Vasić.

Nema komentara

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.