Niš: Žene ne vladaju ni iz senke

Niš: Žene ne vladaju ni iz senke

0
Podeli

O ženama, ženskim pravima i rodnoj ravnopravnosti naširoko se govori poslednjih godina, jer to je kako neki misle obavezno štivo za sve zemlje koje bi trebalo jednoga dana da budu deo EU, a ima i onih kojima se kosa na glavi diže zbog svakodnevnih, mada bi se pre moglo reći sporadičnih, „naklapanja“ ko su te žene i šta bre više to žele?! Zar nemamo i više od dozvoljenog?

Međutim, ako ne govorimo o porodičnim i kućnim poslovima, već o državničkim, jedini zaključak je da se vođenje države i bavljenje politikom u Srbiji ni u jednom slučaju ne prepušta ženama, jer to su „muške stvari“.

rodna ravnopravnost 3

A kada se malo bolje pogleda, izgleda da i žene misle da se u politiku ne treba mešati. Efekti toga su automarginalizacija sopstvenih potencijala u političkom odlučivanju. I zaista, zahvaljujući procesu pridruživanja EU, kvota od 30% obaveznog učešća žena u Republičkom i lokalnom parlamentu se koliko toliko ispoštuje u većim gradovima, dok su u manjim mestima prepreke na ženskom putu nepremostive.

Istraživanje „Učešće žena u odlučivanju na lokalnom nivou“ koje je 2014. godine realizovano za Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja ukazuje na ozbiljnu podzastupljenost žena u lokalnim vlastima:

manje od 5% lokalnih samouprava za predsednicu opštine ili gradonačelnicu ima ženu.

– u oko 8% lokalnih samouprava su žene na pozicijama zamenika gradonačelnika

– u opštinskim i gradskim većima po Srbiji ima samo 16% žena (84% muškaraca)

– u 23 opštine/grada nema nijedne žene u opštinskom/gradskom veću i taj trend se povećava

nijedne žene nema u Gradskom veću Niša! Nema je ni u veću beogradske opštine Stari Grad, zatim u Bečeju, Bačkom Petrovcu, Loznici, Mionici, Topoli, Kladovu, Majdanpeku, Knjaževcu, Prijepolju, Sjenici, Arilju, Tutinu, Novom Pazaru, Kruševcu, Medveđi itd.

– najviše žena u opštinskim većima ima u onim opštinama koje su imale ženu za predsednicu/gradonačelnicu; to znači da jedna žena liderka jača poverenje u druge žene i daje im šansu. Dobri primeri su Vršac, Nova Crnja, Rača i Gadžin Han u kojima ima od 50 do 60 % žena u opštinskim većima

– Dok žena nema na političkim funkcijama izvršne vlasti ima ih na mestima načelnica opštinskih i gradskih službi i čine čak polovinu načelnika (oko 40%) i više od polovine rukovodilaca (više od 55 %) ovih službi. Reč je o operativnim izvršilačkim pozicijama a ne političkim funkcijama, ove pozicije podrazumevaju predani rad i organizaciju

Trećina direktora javnih preduzeća su – žene ali je uglavnom reč o preduzećima iz sfere socijalne zaštite ili zdravstva; drastično su podzastupljene u preduzećima koja se bave urbanizmom, investicijama i saobraćajem.

rodna ravnopravnost 2

Da li je politika mesto najveće diskriminacije žena ili obavezne dominacije muškaraca kao neprikosnovenih kreatora i aktera društveno-političkog života problem je sa kojim se suočavaju i mnogo naprednija društva sa dugogodišnjom demokratskom praksom.

Raspodela moći u društvu među polovima, otkriva sliku stvarnog položaja žena, a statistika i brojna istraživanja ne mogu dovesti do stvaranja kritične mase zastupljenosti žena u politici već jedino i isključivo samosvesno uključivanje u javni život. Žene to mogu.

Branislava Jovanović #ličnoonline

Nema komentara

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.