Niš dobio pare od države, ali nema da prosledi dalje

Niš dobio pare od države, ali nema da prosledi dalje

0
Podeli

Novi sistem naplate, koji lokalne samouprave obavezuje da izmire dugovanja budžetskim korisnicima u roku od 40 dana, mnogi smatraju neprimenljivim. U Nišu je zapelo kod isplate jubilarnih nagrada prosvetnim radnicima. Računi škola su blokirani, a svi transferi iz republičkog budžeta – gradskom su obustavljeni.

Da para trenutno nema, potvrđuju i gradski čelnici. Međutim, kažu da pored problema kakvi postoje u drugim javnim finansijama, ovaj može da se svrsta u jedan od manjih.

“Ako ne danas, sutra će biti rešeno”, kaže Ljubomir Slavković, zamenik gradonačelnika Niša.

Niš dobio pare od države, ali nema da prosledi dalje
Ljubivoje Slavković, zamenik gradonačelnika Niša

Međutim, nema rešenja za brojne druge budžetske probleme. Transferi iz republičkog budžeta gradskom su obustavljeni, jer grad Niš nije mogao da ispoštuje obaveze i ono što duguje budžetskim korisnicima isplati u predviđenom roku od 40 dana.

“I to nije problem samo lokalne samouprave u Nišu, već skoro svih lokalnih samouprava u Srbiji jer se radi o jednoj novini koja je prilično revolucionarna, a koja ne može da proprati stanje u javnim finansijama”, objašnjava Slavković.

Stanje je takvo da je Grad da bi uopšte održao tekuću likvidnost uzeo kredit od 300 miliona. Bez tog novog zaduživanja, kažu, budžet ne bi mogao da funkcioniše.

Izvor: N1

Nema komentara

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.