Niš da uvede posebnu pauzu za radnike na crno kada idu na...

Niš da uvede posebnu pauzu za radnike na crno kada idu na biro da se prijave!

0
Podeli

ILI

Šefe, mogu na pola sata do biroa rada?

Dolazi nezaposleni čovek u nišku filijalu Nacionalne službe za zapošljavanje. Jedva izašao s posla da se javi na obavezan sastanak sa savetnikom. Ukoliko to ne učini u zakazanom terminu – obrisaće ga sa evidencije nezaposlenih, što, verujem, većina vas dobro zna i iz ličnog iskustva.

Upravo to se nesrećniku i desilo. Kaže on službeniku: „Došao sam da mi udarite pečat da sam se javio. Termin je bio juče u podne ali nikako nisam mogao da se ’izvučem’ s posla.“. Službenik, bez obzira na to što je u obavezi da primeti priznanje da klijent radi na crno, nevoljno gleda i kaže: „Kasno je sad. Izbrisani ste sa evidencije.“. Čovek počinje da se nervira i da podiže ton: „Super. Ionako nikad niko neće da me prijavi pa mi ta tvoja evidencija ni ne treba!“.

Službenik mu, bez ikakve grimase baci radnu knjižicu sa sve kartonom i zvanično nezaposleni čovek krenu nazad na rad na crno, a ja iskoristih dokolicu dok i sam čekam u redu da popričam sa osobom kojoj je „Mica Ubica“, samo u muškom izdanju, upravo oterala pritisak u trista. Nisam izbrojao koliko mi je groznih pogleda uputio dok sam ga pitao kako je moguće da toliko dugo radi na crno i zašto nije probao da se obrati inspekciji, odnosno dok ga nisam za nijansu odobrovoljio da priča. Jasno je da ne postoji mnogo iritantnijih pitanja koja čovek na birou rada može da čuje. Čovek, kome je već dovoljno odvratno što „svako malo“ mora da gubi vreme u čuvenoj deprimirajućoj ustanovi sa prevelikim brojem regularno zaposlenih radnika na obodu čairskog parka.

Niš da uvede posebnu pauzu za radnike na crno kada idu na biro da se prijave!
vukajlija.com

Priča ide ovako: Ovaj Nišlija radi dugi niz godina. Od više desetina obećanja da će biti prijavljen i ući u legalne tokove rada, odavno je „digao ruke“. Gazdu više ni ne pita, niti to očekuje. I nije jedini. Čitava firma radi tako. I više nisu zbog toga ni nervozni, ni mnogo nesrećni. Zanima ih plata, odnosno njen iznos jer je vrlo promenljiv, varira u skladu s planiranim putovanjima dece vlasnika. Pravo na plaćeni odmor ili bolovanje, logično, nemaju.

Anonimno su, neki od njih, dosta ranije doduše, prijavljivali poslodavca Inspekciji. Pretpostavljate šta se događalo – dok inspektori popiju kafu, čitava firma bude prazna. Naprave zapisnik i odu. Kako to? Tako što je preduzetnik uvek imao dojavu da ga je neko prijavio da drži radnike na crno i da će inspektori doći. Imao je uvek sasvim dovoljno vremena da ih sve udalji sa radnog mesta. Bilo je i drugih varijanti ali da ne širimo priču – ovo je samo jedno u nizu preduzeća u kome Nišlije dirinče za bedne pare kojima samo toplanu ne mogu da podmire. I pristaju, i ne bune se. Nemaju kud, a porodica pritiska.

I posebno ih iritiraju predstavnici sindikata, inače zaposleni u tom istom sindikatu, kada izađu na male ekrane i apeluju na radnike da prijave poslodavce ako im ne daju ugovor o radu jer „to je najbolji način da se izborimo sa sivom zonom“.

E pa, nije najbolji način. Jedini način je da nema zaštićenih u Inspekciji rada, da nema „baje“ koji je uticajan u vladajućoj partiji koji će da okrene broj načelnika i „sanira problem“. Da država jasno pokaže da želi borbu protiv rada na crno tako što će uvesti kontrolu, ali stvarnu, umesto što štimuje podatke o povećanju broja zaposlenih atakom na kafiće i traffike, umesto na velike firme ili televizije, recimo.

Inače, čovek o kome se radi upisuje se svakog dana kada dođe i odlazi s posla. Računa mu se broj sati, a sabira mu se i broj ostvarenih proizvoda. Naravno, nema fiksni deo zarade. Dobija ukor kada zakasni, pa se, kaže, oseća kao da zaista ima posao.

U Nišu, gradu sa stopom nezaposlenosti od 35 i više procenata. U decembru 2015. godine, koja prethodi godini otpuštanja u javnom sektoru. U privatnom je, složićete se, otkaz potpuno demistifikovana stvar.

Milan Stojanović #ličnoonline

Nema komentara

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.