Neprimereno prisustvo dece u izbornoj kampanji!

Neprimereno prisustvo dece u izbornoj kampanji!

0
Podeli

Organizacija civilnog društva Prijatelji dece Srbije upozorila je danas da se i tokom ove predizborne kampanje zaboravljaju obaveze koje proističu iz Kodeksa o zaštiti dece od političkih zloupotreba, navodeći da su deca na razne načine prisutna u kampanji i da je svaki od njih neprimeren.

Od plakata, letaka i TV spotova sa decom, do pozdravljanja dece na stranačkim mitinzima i ‘opremanja’ dece stranačkim obeležjima u javnim nastupima – napominje u saopštenju ova NVO, koja podseća da je još 1993. godine, uz podršku Kancelarije UNICEF-a, objavila Kodeks: Deca i mediji, koji se oslanja na Konvenciju o pravima deteta UN, koju je potpisala Srbija.

Uz ovaj, usvojen je i Kodeks o zaštiti dece od političkih zloupotreba, koji su, tada i kasnije u dva maha, prihvatile gotovo sve domaće političke stranke.

Potpisivanjem Kodeksa obavezale su se da neće delovati među decom, da ih neće uključivati u svoje aktivnosti i da će poštovati detinjstvo, dodaje se u saopštenju.

Istovremeno, sve relevantne medijske kuće obavezale su se da neće davati značaj, vreme ni prostor za priloge suprotne slovu i duhu ovih kodeksa. a na to su se, kako se podseća u saopštenju, obavezale i Kodeksom novinara Srbije.

Prava dece su da rastu, misle i razvijaju se bez političkih pritisaka i uticaja. Obrazovanje je za decu, stvaralaštvo je za decu, igra je za decu, briga je za decu. Politika je za odrasle. Upozoravamo na ove pojave, na neosetljivost i nekorektnost odraslih i pozivamo sve učesnike u izbornoj kampanji da se politikom bave bez dece – dodaje se u saopštenju.

Tanjug, Blic

Nema komentara

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.