Nepoželjni nastavnik se ipak vraća na posao

Nepoželjni nastavnik se ipak vraća na posao

3
Podeli

Nekoliko desetina roditelja osnovaca škole „Ćele Kula“, po drugi put je zajedno sa nastavnicima protestovalo ispred sedišta niške Ispekcije rada, zbog njene odluke, koja je sada i definitivna, da na posao vrati nastavnika koji je nakon disciplinskog postupka, zbog navodnog psihičkog nasilja prema nadređenom, dobio otkaz. Dok čekaju mišljenje drugostepenog organa iz Beograda, ali i suda, kolege i roditelji najavile nastavak protesta.

Nepoželjni nastavnik se ipak vraća na posao
Protest ispred sedišta Inspekcije rada u Nišu

Ljubiša Dinić, nastavnik matematike i informatike u ovoj niškoj osnovnoj školi, koji je posle dvomesečnog disciplinskog postupka, zbog povrede zabrane psihičkog nasilja, koju predviđa Zakon o osnovama sitema obrazovanja i vaspitanja u aprilu dobio otkaz, i definitivno se vraća “u nastavu“. S obzirom da niška Inpekcija rada nije uvažila žalbu zakonskih zastupnika škole, rukovodeći organ u ovoj Ustanovi zakonom je obavezan da nastavnika vrati na posao što pre.

Mi smo nakon temeljnog razmatranja i revizije postupka i definitivno odlučili da nastavnika koji nam se obratio vratimo na posao, a na osnovu člana 271. Zakona o radu, jer smatramo da smo itekako nadležni, a sada, pošto je druga strana uložila žalbu, a mi smo tražili da bude rešena po hitnom postupku moramo da sačekamo šta će odlučiti drugostepeni organ, do tada nastavniku Diniću mora biti omogućeno da se vrati poslu predavača- izjavila je Milica Kitanović Ljujić, načelnica Inspekcije rada u Nišu.

I pored revolta njegovih kolega ali i roditelja zbog ostajanja Inspekcije pri ovakvoj odluci zastupnici škole ističu da neće odustati od borbe da matematičara udalje iz kolektiva OŠ „Ćele Kula“.

Prosto je neverovatno koliko su uporni i pored svih dokaza i podnesaka koje smo ponudili, i zaista ne razumem kako su oni utvrdili svoju nadležnost ukoliko svi ostali koji su nadležni potrđuju da Inspekcija rada ne treba time da se bavi, naveo je Zoran Mitić, advokat škole. –Zbog toga će, kako sam čuo, dok ne stigne odluka i viših organa ostali bojkotovati na neki način zaduženja, a onda Ljubiša Dinić može da se vrati u školu i sam sa sobom predaje, ukoliko može, ali se ipak nadamo da će Sud doneti pravu odluku.

ZASTUPNIK NASTAVNIKA: PODNELI SMO I KRIVIČNE PRIJAVE

-Ne samo da je direktorka dužna da nakon ovakve odluke mog klijenta odmah vrati na posao jer joj Zakon to nalaže, mi smo podneli i krivičnu prijavu javnom tužilaštvu protiv direktora škole zbog nepostupanja po rešenju, ali i prijavu disciplinskom tužiocu niške advokatske komore protiv zastupnika škole i njegove koleginice, zbog toga što se ne pridržavaju kodeska profesionalne etike, obmanjuju javnost i iznose netačne informacije, obavestila nas je kratko Jasmina Stojiljković, advokatica nastavnika Ljubiše Dinića.

PROZVAN ZA NASTAVNIKA „NASILNIKA“

Prema dokumentima u koje su Novosti imale uvid, nastavnika Ljubišu Dinića je niški Prekršajni sud 2014. već novčano kažnjavao zbog pretnji pojedinim koleginicama i celom školskom odboru, a protiv njega su 2009. godine, Odeljenju niške policije za zaštitu maloletnika i roditelji podnosili prijave zbog nedoličnog ponašanja prema učenicima.

Podsećamo, pre samo nekoliko dana tridesetak roditelja i nastavnika protestovalo je ispred sedišta Inspekcije rada kako bi sprečili Dinića da se vrati na posao. Advokatski tim škole i dalje tvrdi da, osim što je postupak inspektorke koja je donela odluku o vraćanju nastavnika na posao u koliziji sa Zakonom o obrazovanju i zastareo, Inspekcija je ipak ostala pri svom stavu.

Nikola Marković

3 Komentari

 1. Interesantno, iza drugog vide slamku iz drugog a iza sebe ne vide balvan.
  Ova plava krupna u prvom redu na slici, je odlukom Ministra svrgnuda sa polozaja direktora jer je ustanovljeno da se nije brinula o NASILJU NAD UCENIKOM. Zbog nje je skola kaznjena sa 300 000 dinara i ona kaznjena sa 30 000 dinara. Za za tzv. nasilje ili bilo kavo nedolicno ponasanje nad ucenicima iz 2009 sud odbacio to kao neosnovano, jer je bila namestaljka, jer se Dinic borio protiv nastavnice koja je svom uceniku naplacivala casove spremanja a direktor tu nastavnicu branila.

 2. Presednik Skolskog odbora nastavnik fizickog ima sijaset nedopustivih propusta zabog koji je trebao odavno da izgubi poso i licencu (osoba koja stoji pored vitine).
  2013. ucenica VIII raz. M.S. izlomila ruku, a nastavnik nije bio na casu i nista nije preduzeto.
  2015. kasnio 20 minuta na cas pa je u svalacionici ucenik VI hteo da zadavi ucenika VI rayreda i to kesom, da nije bilo tetkice bilo bi fatalan ishod.
  2016. ucenik VIII tukao metalnim delom kaisa ucenika VIII razreda pa je tuceni 2,5 meseca bio van Skole i NISTA. Nastavnik nije kriv sto nije pazio na ucenike. Nema sankcije jer je predsednik Skolskog odbora i cuva nezakonje u Skoli.
  Ima jos takvih bisera koji se kriju, a onda im drugi kriv.
  Pogledajte suicidne slike na zidovima skole, koje je skola finasirala i to govori o karakteru osoba koje vode Skolu.

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.