Najnoviji vodič kroz Halkidiki: Letovanje u proleće

Najnoviji vodič kroz Halkidiki: Letovanje u proleće

0
Podeli

Najbrži put da se dotakne „big blue“ je svakako Grčka, a sve prazniji džepovi Nišlija  počinju da diktiraju odlazak na „letovanje“ – u proleće. Evo nekih prednosti ovakvog „letovanja“.

Najnoviji vodič kroz Halkidiki: Letovanje u proleće
Letovanje u proleće; foto: O. S. Radulović

Aranžmani koje nude srpske turističke agencije za jedno „prolećno“ letovanje kreću se od  neverovatnih 40 do 90 evra po osobi , u zavisnosti od toga da li u Grčku putujete organizovanim, autobuskim ili sopstvenim prevozom. Obzirom na cene u julu i avgustu koje su trostruko ili petostruko veće, za sve porodice koje nemaju školarce i neodložne poslovne obaveze, majska „organizacija“ letovanja jeste jedina prihvatljiva opcija.

Do poluostrva Halikidiki, to jest Kasandre i Sitonije, dva prsta na kojima Nišlije najčešće letuju, dolazi se za pet do šest sati lagane vožnje auto putem. Kroz Srbiju nije završena deonica auto puta kroz Grdeličku klisuru, a putarina je 190 dinara. Kroz Makedoniju se vozi autoputem, koji je mestemično u lošem stanju, a putarina se plaća na tri mesta i sve zajedno iznosi 200 makedonskih denara, što iznosi oko 4, 5 evra. Evri se menjaju za denare na svakoj benzinskoj pumpi u Makedonij, a ako automobil ima ugrađen plinski sistem, preporuka je da plin kupite u Makedoniji, jer je osetno jeftiniji nego u Srbiji ili Grčkoj. Cena benzina je takođe niža u Makedoniji, kao i cena cigareta. U perodu od 17. do 27. maja, grčki carinici nisu pravili problem oko prenosa hrane, niti su imali pojačane carinske kontrole.

Najnoviji vodič kroz Halkidiki: Letovanje u proleće
Organizovanje letovanja u maju ima prednosti; foto: O. S. Radulović

Prva smena obično počinje 17. ili 23. maja i ono što se odmah može videti je da sedamdeset procenata smeštajnih kapaciteta  još uvek nije u funkciji. Kuće sa uglavnom prazne, kreče se i čiste, a mnogi lokali su zatvoreni.

Cene 2016.

Cena vekne hleba od pola kilograma kreće se od 50 do 80 centi, a većina pekara radi 24 časa. Peciva koštaju od 70 centi do 1, 60 evra, paradajz  se može naći po ceni od 70 centi do jednog evra, a kastavac od 25 do 50 centi.

Giros u predsezoni  košta od 2 do 2, 5 evra, dok espreso u kafićima košta od 2, 5 do 3 evra, pa je preporuka da kafu popijete u aprtmanu, a za isti novac pojedete prvoklasni giros, koji osim svinjskog ili pilećeg mesa u komadićima ima i pomfrit, paradajz i obavezni zaziki preliv. Ako giros jedete u kafani, platićete 20 centi više, nego ako se odlučite za opciju „poneti“.

Najnoviji vodič kroz Halkidiki: Letovanje u proleće
Cene espresa i girosa su iste; foto: O. S. Radulović

Jagode i trešnje su ovog proleća u Grčkoj znatno skuplje nego u Srbiji i njihova cena je  od 4 do 5 evra, dok se grožđe prodaje po ceni od 2 evra za 3 kilograma.

Pet evra je i cena svežih lignji ili bakalara koji ribari prodaju svakog jutra do 11 sati u Pefkohoriju na Kasandri.

Temperature vazduha i mora

Posebna prednost odlaska u Grčku u predsezoni je mogućnost da plaža bude samo vaša, jer turista skoro da i nema. Sunce prži skoro kao u julu, a povetrac koga uvek ima na poluostrvu, može da doprinese da ne osetite da koža „gori“. Prosečna temperatura vazduha u drugoj polovini maja je između 23 i 26 stepeni,  a temperatura mora je 19 stepeni. Ulazak u more pri takvoj temperaturi  je „šok“ samo u prvih nekoliko sekundi dok se ne izjednači sa temperaturom tela, ali je nakon toga pravo uživanje. Dakle, dobar morski ten, za one koji ne vole „aristokratsko bledilo“, može se lako dobiti i u maju.

Oluja u Pefkohoriju, maj 2016. Snimio i montirao Bane Radulović

Naravno, u maju su moguće i bure i nevreme, ali meštani Halkidikija kažu da se to dešava retko, jednom u pet godina. Traje najviše dva, najčešće pola dana, a zbog mediteranske klime, moguće je odmah nakon nepogode izaći na plažu, u šta se autor teksta i lično uverio.

Na prvom prstu Halkidikija – Kasandri, obavezno treba obići živopisna sela Afitos, Lutra i Nea Skioni, gradiće Nea Mudanju i  nezabolazni Hanioti. Srpske turističke agencije uglavnom iznajmljuju aprtmane koje su u prvom ili drugom redu uz plažu, tako da zamornog pešaćenja nema, a terase najšeće imaju pogled na tirkizno i beskprekorno čisto Egejsko more.

Najnoviji vodič kroz Halkidiki: Letovanje u proleće
Gradić Nea Skioni na zapadnoj strani Kasandre; foto: O. S. Radulović

Veća mesta, poput Pefkohorija, imaju i veliki broj uličnih butika koji prodaju garderobu i „mexu“- kožne jakne i bunde. Mada je uvek moguće pogađanje, cene se, ovog proleća kreću od 40 do 400 evra, u zavisnosti od kvaliteta i modela. Zanimljivo je da većinu ovih prodavnica poseduju Rusi, a za sporazumevanje nije potrebno znanje stranog jezika, jer svi pričaju srpski jezik.

I pored činjenice da ste maj verovatno propustili, „popravni“ je u septembru, kada je more znatno toplije, sunce zauzima drugi „ugao“, a i cene će biti slične majskim.

Međutim, daleko je sunce, a i more, ako niste u stanju da izdvojite suma sumarum 150 do 200 evra za jedan skroman, ali lep odmor u Grčkoj.

Olivera Sašek Radulović

Nema komentara

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.