Nagradu “Stevan Sremac” ne dobijaju Nišlije

Nagradu “Stevan Sremac” ne dobijaju Nišlije

0
Podeli

Da književnu nagradu “Stevan Sremac” ne dobijaju Nišlije dokazano je i ove godine.

Ovogodišnji laureat je pisac Vladan Matijević iz Zrenjanina za zbirku priča “Pristaništa”. Ova odluka doneta je jednoglasno na završnoj sednici žirija, koji je radio u sastavu Slađana Ilić, predsednica, i članovi Vesna Trijić i Zoran Pešić Sigma.

Uz sve čestitke nagrađenom, ne treba zaboraviti pitanje koje se često pominje u niškim književnim krugovima – kako to da nagradu uvek dobije neko ko nije iz Niša?

Nagradu “Stevan Sremac” ne dobijaju Nišlije
Vladan Matijević ovogodišnji dobitnik nagrade “Stevan Sremac”; Foto: novipolis.rs

Koliko već postoji nagrada “Stevan Sremac” nijedan Nišlija je nije dobio. Nagradu “Branko Miljković, koja se dodeljuje od 1971. godine, samo jednom, 1999. god.  dobio je Nišlija, pesnik Goran Stanković i tada je na ravnopravne časti podelio sa koleginicom Anom Ristović iz Beograda.
Zvonko Karanović, koji je pre dve godine dobio mnogobrojne nagrade za zbirku pesama u prozi, kao rođeni Nišlija u svom gradu za 25 godina književne karijere nikada nije dobio nijednu!

Dejan Stojiljković: Nišlija nikad neće dobiti nišku nagradu!

Niko nije svetac u svom selu i odgovorno tvrdim da Nišlija nikada neće dobiti nišku nagradu. Odnosno, onu koju dodeljuje Grad ili lokalne kulturne ustanove. Ovo je udvorički odnos prema Beogradu. Da moje ime nije uz ime kolege Kecmanovića, on sam bi imao više šansi da dobije nagradu. Ubeđen sam u to. Pravo pitanje je, međutim, ko uopšte bira žiri i ko postavlja te ljude koji su apsolutno beogradocentrični? Kako neko ko piše za tabloide može biti u žiriju? Ovo je dokaz koliko je u Nišu prisutan palanački duh i ovo je klasičan odnos provincije prema glavnom gradu – kaže Dejan Stojiljković, poznati niški pisac koji se ove godine našao u užem krugu za nagradu “Stevan Sremac” zahvaljujući knjizi “Kainov ožiljak” koju je napisao sa kolegom iz, ironično, Beograda Vladimirom Kecmanovićem.

Nagradu “Stevan Sremac” ne dobijaju Nišlije
Dejan Stojiljković

Osim njih, u užem izboru za nagradu koju dodeljuje Grad Niš, a finansiraju je i Grad i Ministarstvo kulture, našli su se i sledeći naslovi: “Trudovi” Krste Popovskog, “Jedro nade” Nikole Malovića, “Banatorjum” Uglješe Šajtinca, “Prvaci sveta” Slavoljuba Stankovića, “Po sećanju se hoda kao po mesečini” Vesne Kapor i “Jeres nominalizma” Muharema Bazdulja.

Žiri je ove godine razmatrao preko sto prispelih romana zbirki priča. Nagrada se sastoji iz plakete i novčanog iznosa, a biće uručena tokom trajanja manifestacije “Dani Stevana Sremca”.

Nagradu “Stevan Sremac” ne dobijaju Nišlije
Kainov ožiljak – omot

Naravno, ostaje pitanje da li žiri donosi odluku isključivo na osnovu kvaliteta književnog dela ili postoje još neki parametri? I da li možda određena dela nisu dovoljno dobra samo zato što iza njih stoje niški autori?

Nema komentara

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.