LAF kritikuje medije. Novinari niških televizija “tiho” protestuju

LAF kritikuje medije. Novinari niških televizija “tiho” protestuju

0
Podeli

Mediji koji su iz budžeta grada Niša dobili sredstva za projektno sufinansiranje nisu ostvarili javni interes u oblasti informisanja, već su uglavnom promovisali vlast, saopštio je niški Lokalni antikorupcijski forum (LAF). Medijski radnici 4 niške Tv i Narodnih novina napustili “Antikorupcijski dijalog o projektnom finansiranju medija” zbog etikete “režimski novinari”.

LAF kritikuje medije. Novinari niških televizija tiho protestuju
Foto: KCN

Na “Antikorupcijskom dijalogu o projektnom finansiranju medija”, održanom u Nišu, LAF je istakao da je pored članova komisije neophodan i građanski posmatrač, kako bi se novac iz budžeta koristio što transparentnije.

Nakon prve godine projektnog finansiranja medija očigledno je da se nisu najbolje snašli ni mediji, ali ni komisija koja je donosila odluku o podeli novca iz budžeta grada Niša, tvrde u LAF-u. Kako kažu propusta je bilo mnogo, posebno u izveštajima o trošenju novca, jer su, kako tvrde nepotpuni i neprofesionalni.

U LAF-u smatraju da je zbog transparentnosti trošenja novca za sufinansiranje medija najvažnije uvođenje građanskog posmatrača.

Tihi protest

Napuštanjem tribine o projektnom sufinansiranju koju je organizovao Lokalni Antikorupcijski forum, Medijski radnici četiri niške televizije „Belami“, „TV Zona plus“, Niška televizija i TV Kopernikus, „Narodnih novina“,  i nekoliko  produkcija koje rade u Nišu , poručili su da ne žele više da pristaju na jednostrane, generalizovane, neosnovane i zlonamerne kvalifikacije u kojima ih se naziva „režimskim novinarima“ i „službenicima“ lokalnih medija.

Kako navodi TV Zona plus novinari i drugi medijski radnici koji rade u ovim niškim medijima, su profesionalci koji godinama, pa i decenijama dele sudbinu građana Niša i juga Srbije. Iako lošije plaćeni nego njihove kolege u javnom servisu, Beogradu ili Vojvodini, i preopterećeni poslom, nikada nisu oklevali da izveštavaju o svim problemima sa kojima se suočavaju građani ovog dela Srbije i da vrše pritisak na nadležne da se ti problemi reše, ili makar umanje, stoji na sajtu TV Zona plus.

Konkurs koji je grad Niša februara ove godine raspisao za projektno sufinansiranje medija za 2016. godinu nedavno je poništen. Novi je u toku, a rok za konkurisanje je 27. maj.

Izvor: KCN / Zona plus

Nema komentara

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.