“Konstantin Veliki” oborio rekord u prevozu putnika

“Konstantin Veliki” oborio rekord u prevozu putnika

0
Podeli

Za šest meseci redovnog saobraćaja, sa samo dve linije, prema Bazelu i Malmeu, niška vazdušna luka prevezla je 35.519 putnika i time oborila rekord iz 2006. godine, kada su ubeležili 35.518 putnika. Redovne linije i veliki broj putnika vratili su na aerodrom rentakar agencije, restoran, a počinje da radi i fri šop lanaca “Dafri”. Generalni direktor Vladica Đurđanović kaže da je putnički saobraćaj atraktivniji, ali da je veća zarada u kargo prevozu, te će naredne godine zajedno sa gradskim vlastima investirati 35 miliona dinara za kupovinu “kargo lodera”.

“Konstantin Veliki” oborio rekord u prevozu putnika
Prvi avioni posle skoro dve godine pauze poleteli 25. juna za Malme, a dan kasnije i za Bazel

Borba za oživljavanje niškog aerodroma počela je krajem prošle godine, kada su doneli odluku da taksu za aerodromske usluge snize na tri evra za odlazeće putnike. To je bila ponuda koji mađarski “Vizer” nije mogao da odbije, tako da su prvi avioni posle skoro dve godine pauze poleteli 25. juna za Malme, a dan kasnije i za Bazel.

– Snizili smo takse, ali smo povećali nevazduhoplovne usluge, jer zbog velikog broja putnika, postajemo privlačni i onima koji nemaju veze sa prevozom putnika. Što se saobraćaja tiče, imamo kapacitet da povećamo broj destinacija, ali i da u posao uđu druge avio-kompanije – kaže Mladen Stanković, direktor Sektora za operativne poslove, koji ističe da su uspeli da ispoštuju ugovorne obaveze o brzini istovara i utovara putnika i prtljaga. – Možemo prevozniku da sugerišemo koje nove linije bi bile atraktivne, ali odluka je na njemu. Zanimljivo je da je “Vizer” uspeo da na ovim linijama regrutuje čak 30 odsto novih putnika, odnosno, onih koji prvi put lete avionom.

Inače, u budžetu grada predviđeno je 35 miliona dinara za kupovinu kargo lodera, zahvaljujući kome će se uvećati kargo prevoz za deset puta. Sa sadašnje 554 tona godišnje, sa ovog aerodroma moći će da se odveze pet miliona tona. Kako navodi Đurđanović, javile su se turske kompanije, koje imaju potrebu da dnevno prevezu 100 tona mesa iz Srbije, i ističe da je krajnji cilj izgradnja kargo logističkog centra.

Izvor: Novosti

Nema komentara

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.