Koncertni razgovori u okviru festivala “Constantinus”

Koncertni razgovori u okviru festivala “Constantinus”

0
Podeli

Četvrto veče međunarodnog festivala “Constantinus” posvećeno je savremenoj muzici vojvođanskih autora. Tokom koncerta publici će se obratiti kompozitori čija su dela na repertoaru. Oni će govoriti o specifičnostima i položaju savremene muzike u Srbiji, kao i o konkretnim kompozicijama koje će biti izvedene. Razgovor će moderirati muzička teoretičarka Nataša Tasić, a sve se odvija u ponedeljak 13.juna od 20 časova u sali Simfonijskog orkestra.

Koncertni razgovori u okviru festivala “Constantinus”
Koncertni razgovori u okviru festivala “Constantinus”

Program:

Đorđe Marković – 2 studije za klavir
Đorđe Marković – 3 studije za flautu
Ljubomir Nikolić – Duel za harmoniku i kontrabas
Svetozar Nešić – Atto za klavir
Stanislava Gajić – Ave Maria
Stanislava Gajić – Odjeci Žutibora

Izvođači: Dunja Crnjanski – klavir; Lidija Knajp – flauta; Ljiljana Lišković – sopran; Dragan Mirković – harmonika; Milan Milanov – kontrabas

Grupa kompozitora mlađe generacije iz Vojvodine je od 2012. godine zajednički nastupala 12 puta, najčešće u Novom Sadu, ali i u Beogradu, Subotici, Zrenjaninu, Šapcu i Sremskoj Mitrovici, u okviru projekata Savremena kompozicija u Vojvodini i Programa “2K+” Zavoda za kulturu Vojvjodine. Kroz javne nastupe i muzička i notna izdanja, publici se svojim poststudijskim stvaralaštvom do sada predstavilo 14 autora mlađih od 40 godina. Premijerno je izvedeno preko 30 novih dela za različite ansamble i solo instrumente. Fokus projekata bio je usmeren na rešavanje problema domaćih kompozitora koji retko imaju prilike da publiku upoznaju sa svojom muzikom. Njima je omogućeno da se kroz jedan koncert godišnje predstave javnosti, kao i da nakon toga dobiju zvanično muzičko izdanje. Posle održana tri koncerta za srednje i velike sastave, objavljena tri muzička diska, kao i realizovane kompozitorske radionice, pojavila se potreba da se od 2015. godine projekat proširi na celu godinu.

Program “2K+” realizuje se kao permanentni antifestivalski program koji se sastoji od više koncertnih nastupa godišnje, kompozitorskih radionica, predavanja, kao i nastupa savremenih umetnika iz oblasti elektronske muzike u “off programu”. Program 2K+ predstavlja se niškoj publici u okviru projekta “Susreti” koji realizuje Centar za unapređenje umetnosti i kulture “Koncept” iz Niša, uz podršku SOKOJ-a.

Nema komentara

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.