Ko će biti novi dekan Filozofskog fakulteta?

Ko će biti novi dekan Filozofskog fakulteta?

0
Podeli

Još nije poznato ko će od oktobra voditi Filozofski fakultet u Nišu. U “igri” prof. dr Natalija Jovanović i prof. dr Tatjana Paunović.

KKo će biti novi dekan Filozofskog fakulteta
Foto: Novosti

Savet Filozofskog fakulteta ni posle dva glasanja nije izabrao dekana, s obzirom na to da nijedna od dve kandidatkinje nije dobila potreban broj glasova. Prof. dr Tatjana Paunović sa Departmana za anglistiku i prof. dr Natalija Jovanović moraće da odmere “snage” i 6. juna, a ukoliko do 1. oktobra dekan ipak ne bude izabran, biće uvedeno v. d. stanje, koje može potrajati najduže šest meseci.

Aktuelni dekan prof. dr Goran Maksimović nije mogao da bude kandidat jer je tu funkciju – na kojoj mu mandat ističe krajem septembra – već obavljao u dva navrata, po tri godine.

Iako je procedura za izbor novog dekana pokrenuta na vreme, pitanje je da li će se na vreme i okončati. Jer, tokom prvog glasanja, 1. aprila, prof. dr Paunović, čiju kandidaturu je podržalo 11 departmana, dobila je 54 glasa, a njena protivkandidatkinja 33. Međutim, za izbor dekana je potrebno 56 glasova članova Saveta, pa je organizovano drugo glasanje na kojem se dogodio preokret. Prof. dr Jovanović je dobila 53, a prof. dr Paunović samo 40 glasova…

REDOVNA PROCEDURA

Ukoliko Savet do 1. oktobra ne izabere novog dekana, biće izabran vršilac dužnosti, ali to ne može biti aktuelni prof. dr Goran Maksimović, već neko drugi ko bi tu dužnost obavljao najduže šest meseci. U međuvremenu, sa Filozofskog fakulteta poručuju da su spremni za upis 576 brucoša.

Neodlučnost oko izbora dekana nije novina na ovom fakultetu, tim pre što sada obe kandidatkinje imaju slične predispozicije. Po 30 godina su na Fakultetu i prošle su kompletnu akademsku proceduru. Obe se zalažu za poboljšanje nastave i unapređenje nauke, a blaga prednost – ili, možda, problem – može biti činjenica da je prof. dr Jovanović supruga poznatog niškog političara Branislaav Jovanovića, sada lidera opozicionog NPS.

U svom timu, prof. dr Paunović je za prodekane predložila prof. dr Draganu Zaharijevski, docenta Biseru Jevtić, prof. dr Bobana Arsenijevića i docenta Zorana Dimića.

Prof. dr Jovanović se opredelila za prof. dr Dragana Todorovića, prof. dr Gordanu Điđić i prof. dr Marinu Matejević.

Izvor: Novosti

Nema komentara

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.