Kazne parking servisa zastarevaju u roku od godinu dana

Kazne parking servisa zastarevaju u roku od godinu dana

0
Podeli

Opomene pred utuženje “Parking servisa” demantuje praksa Vrhovnog kasacionog suda, prema kojoj kazne parking servisa zastarevaju u roku od godinu dana ako je vlasnik vozila fizičko lice, a u roku od tri godine ako je pravno lice. Isti je slučaj i sa potraživanjima svih ostalih komunalih preduzeća.

Taj stav, prema pisanju Tanjuga, zauzeo je Vrhovni kasacioni sud u odluci koja je objavljena na njihovom sajtu u Bazi sudske prakse, u jednom slučaju revizije i zahteva za tumačenje roka zastarelosti kod komunalnih potraživanja.

Inače, kako je ovoj agenciji rečeno u Vrhovnom kasacionom sudu, u našem pravnom sistemu sudska praksa nije izvor prava, ali odluke i stavovi najvišeg suda utiču snagom argumenata na ujednačavanje sudske prakse. Do skoro sudska praksa nije bila ujednačena po ovom pitanju, pa su nižestepeni sudovi za nepoštovanje propisa o parkiranju primenili opšti rok zastarelosti od 10 godina.

U tom smislu ova odluka Vrhovong kasaciong suda od 17. decembra prosle godine je presedan koji bi ubuduće trebalo da poštuju svi nižestepeni sudovi kada je u pitanju naplata komunalnih potraživanja, preneli su srpski mediji.

Nema komentara

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.