Kako se izboriti sa zastarelim dugovanjima za parkiranje?

Kako se izboriti sa zastarelim dugovanjima za parkiranje?

0
Podeli

Pet radnih dana je rok da sudu dostavite prigovor o zastarelosti dugovanja na ime neplaćenih kazni za parkiranje, odnosno doplatnih karata – službenim rečnikom Parking servisa.

parking-servis-parking-pauk-parkiranje-foto-nebojsa-mandic

Ovaj rok počinje da teče dana kada ste primili obaveštenje o tome da je donet Zaključak o izvršenju, odnosno, da ste “kažnjeni” za neplaćene doplatne karte. Ukoliko ne iskoristite petodnevni rok za prigovor, smatra se da ste priznali dug i moraćete da ga platite.

Ovako za Novinarionline advokat Pravnog centra u Nišu Igor Milosavljević pojašnjava kako treba da se ponašaju vlasnici automobila koji bi da izbegnu plaćanje doplatnih karata starijih od godinu dana i koji se ne slažu sa sistemom “kontrolisanog” parkiranja, a koji su u Nišu sve glasniji.

U ovom slučaju struka kaže da oni svakako imaju pravo da ne plate ni jedno komunlano potraživanje po isteku 365. dana, kada ova vrsta dugovanja, po sudskoj praksi Vrhovnog kasacionog suda – zastareva.

Postupak je sledeći:

Pojednostavljeno, postupak je, najčešće, sledeći: Na adresu vlasnika vozila najpre stižu tzv. opomene, koje zapravo predstavljaju svojevrsno zastrašivanje dužnika ili narodski rečeno – lov u mutnome. To je tako, pre svega, zato što prema pojašnjenju advokata – te opomene niti imaju pravnu snagu, niti imaju smisla ukoliko je prošlo više od godinu dana od trenutka kada ste zaboravili da posaljete SMS za parkiranje.

Kazne zastarevaju posle godinu dana
Kazne zastarevaju posle godinu dana

Opomene nemaju pravnu snagu i kada ih dobijete, ne morate ništa da radite ukoliko planirate da se kasnije pozovete na zastarelost. Eventulano je moguće napisati pismo lokalnom parking-servisu u kome ćete im reći da ne priznajete dugovanje jer ga smatrate zastarelim. Međutim, kao i njihova opomena, i taj Vaš ,,imejl’’ nema pravnu snagu, pa će Vaše dugovanje najverovatnije biti predato izvršiteljima. Dakle, reakcija je neophodna tek kada vam se dostavi Zaključak o izvršenju, na koji u roku od pet radnih dana pište i sudu dostavljate prigovor u kome se pozivate na zastarelost. To je najboljeučiniti u saradnji sa advokatom koji, po prirodi posla poznaje te forme i članove zakona – pojašnjava za naš portal advokat Milosavljević iz Pravnog centra u Nišu, kome se zainteresovani mogu obratiti za ovu vrstu pomoći.

Nema komentara

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.