Izvršitelji popisuju i imovinu sudova

Izvršitelji popisuju i imovinu sudova

0
Podeli

Izvršitelji, zbog duga od 214.500 dinara, zakucali na vrata izvršnog odeljenja osnovnog suda u Nišu. Popisani računari da bi se nadoknadili troškovi Draganu Saviću.

Izvršitelji popisuju i imovinu sudova
Foto: Fonet

PRIVATNI izvršitelji počeli su da kucaju i na vrata sudova i da im plene imovinu! U Izvršnom odeljenju Osnovnog suda u Nišu javni izvršitelj Miljan Trajković popisao je u utorak njihova dva kompjutera i dva monitora, a ova oprema uskoro će biti prodata na licitaciji kako bi se nadoknadio dug od 214.500 dinara Draganu Saviću iz Kuršumlije.

Savić je, naime, oslobođen optužbe u krivičnom postupku koji se pred ovim sudom vodio protiv njega. On je bio optužen za izazivanje saobraćajke, a na suđenju u Osnovnom sudu je utvrđeno da nije kriv. U toj istoj oslobađajućoj presudi je navedeno da ima pravo na nadoknadu troškova krivičnog postupka i svoje i braniočeve nužne izdatke, koji padaju na teret budžetskih sredstava suda.

Podneo je Savić posle toga uredan zahtev da mu se isplati dosuđena nadoknada, ali kako je vreme prolazilo i svi rokovi su prošli, bio je primoran da angažuje javnog izvršitelja.

Savićev punomoćnik i jedan od izvršnih poverilaca, niški advokat Stanimir Đurić, objašnjava da je najpre pokušao da dug naplati preko sudskog računa.

Međutim, tada se Osnovni sud u Nišu oglasio nenadležnim da postupi po izvršnoj odluci. Zato je predmet ustupio Prvom osnovnom sudu u Beogradu, jer je krajnji dužnik Republika Srbija.

– Kako nisam uspeo ni posle pet meseci da na ovaj način dođem do svog i novca svojih klijenata, odlučio sam da dug naplatim popisom stvari – kaže za “Novosti” Đurić. – I to kompjutera baš onih izvršnih sudija koje su se oglasile nenadležnim i poslale me u Beograd.

OGROMNI DUGOVI

ADVOKAT Stanimir Đurić upozorava na to da se prinudnim izvršenjem, na koje je primoran, uvećavaju sudski dugovi za troškove izvršitelja i troškove licitacije. Ukazuje i na to da sudovi imaju ogromne dugove i prema strankama i prema advokatima i, ukoliko bi svi krenuli na prinudnu naplatu, mnoge pravosudne ustanove bi otišle na doboš.

Advokat Đurić najavljuje da će Osnovni sud u Nišu uskoro da ostane i bez druge imovine. Jer, devetorici njegovih klijenata, oslobođenih od optužbi, sud je dužan da nadoknadi troškove koje su imali tokom krivičnog postupka i njemu kao advokatu na ime zastupanja.

– Osnovni sud treba da plati 1,2 miliona dinara, plus ostale troškove – veli Đurić. – Zakon predviđa da ova potraživanja mogu da se naplate iz budžetskih sredstava Visokog saveta sudstva Republike Srbije ili prodajom pokretnih ili nepokretnih stvari sudova. A dug ću naplatiti makar morali da se popisuju i stolovi i stolice predsednika Osnovnog suda.

Goran Spasić, predsednik niškog Osnovnog suda, nije želeo da komentariše ovu paradoksalnu situaciju da privatni izvrištelj pleni imovinu sudskim izvršiteljima.

PLAĆALI GLOBU

FEBRUARA prošle godine, Osnovni sud u Nišu isplatio je obeštećenje trideset četvorici osuđenika, kojima su nanete povrede tokom pobune u niškom zatvoru 26. novembra 2006.

Isplata svakom zatvoreniku po 3.500 evra odštete, i oko 1.500 dinara kao nadoknade sudskih troškova, naložena je presudom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, zbog neprocesuiranja torture nad osuđenicima.

Novac je isplatilo Ministarstvo pravde preko Osnovnog suda u Nišu.

Izvor: Novosti

Nema komentara

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.