Idemo u Malme po medalje! (VIDEO)

Idemo u Malme po medalje! (VIDEO)

0
Podeli

Na najvećem evropskom takmičenju osoba sa invaliditetom “Malme Open” u Švedskoj, Niš će predstavljati dvojica momaka – Nemanja Tadić i Nikola Ljubisavljević. “Niški delfini” za Malme kreću 9. februara, a sa njima će biti i trener Udruženja OSI “Nais” Marija Damnjanović. Razgovor je urađen na bazenu “Čair” za vreme treninga i evo šta je ova trojka, pred put u Malme, poručila čitaocima portala Novinari online.

“Malme Open”, najmasovnije takmičenje osoba sa invaliditetom (OSI) ove godine održava se jubilarni, četrdeseti put. U ovaj švedski grad svake godine dođe između 2500 i 4000 takmičara iz svih evropskih zemalja, a takmiče se u skoro 20 sportskih disciplina.

Sportsko-rekreativno udruženje osoba sa invaliditetom „Nais“ je prošle godine sa ovog takmičenja u Niš donelo čak 16 medalja. Tada su se takmičili u plivačkim kategorijama i stonom tenisu. Ove godine put Malmea krenuće samo plivači. „Malme Open“ otvara se 11. i zvanično traje do 14. februara.

Idemo u Malme po medalje!
Nikola Ljubisavljević i Nemanja Tadić sa Marijom Damnjanović; Foto: Luka Radulović

Dvojicu mladih Nišlija koji će se takmičiti za udruženje OSI „Nais“, zatekli smo na čairskom bazenu. Treninzi se odvijaju intenzivno, dva puta dnevno, šest dana u nedelji.

Nikola Ljubisavljević, učenik gimnazije „Svetozar Marković“, jedan od niških „delfina“, rođen je 2000. godine. Od dolaska na svet Nikola ima dijagnozu „pareza plexusa brahelisa“ – polomljena ključna kost, što se manifestovalo kroz slabiju pokretljivost jedne ruke. Rekao nam je da je veoma uzbuđen pred put u Malme, ali nije želeo da daje nikakve prognoze vezane za svoj rezultat. Iz bazena je izašao samo da se fotografiše i ponovo se vratio u vodu.

Nemanja Tadić rođen je 1995. godine i student je fakulteta „Metropolitan“. Amputaciju noge do iznad kolena doživeo je kao sedmogodišnjak kada su lekari konstatovali rak kostiju. Sa dvadeset godina, u plivačkoj disciplini sto metara leđnim stilom, Nemanja ima jedanaesto vreme u Evropi.

„Amaterski sam počeo da se bavim plivanjem 2009. godine, a od 2012. ozbiljnije treniram. Od 2014. godine, plivanje smatram i svojom profesijom. Tada sam prešao kod trenera Gavrila Maslakovića, a kasnije u klub „Niš 2005“ uz trenera Marka Đurovića. Sada me trenira Bojan Luković i zadovoljan sam rezultatima“ rekao je mladi Nemanja.

Idemo u Malme po medalje!
Rekord Nemanje Tadića je jedanaesto vreme u Evropi; Foto: Luka Radulović

Njegov lični rekord na sto metara leđnim stilom u velikom bazenu je 1:11:09, što je veliki uspeh budući da intenzivno pliva tek nepune četiri godine.

„To je dobro, ali mislim da u godinama koje dolaze mogu da popravim rezultat. Plivanje mi je ojačalo psihu, pomoglo da pronađem sebe i da se uključim u društvo. Treniram sa osobama koje nemaju invaliditet. To je meni bio dovoljan dokaz da sve u životu mogu da radim. Jesam drugačiji, ali samo fizički, u svemu ostalom smo isti “, kazao je Nemanja Tadić za portal Novinari online. U martu ove godine, niški zlatni momak sprema se da „napadne“ A NORMU i time obezbedi učešće na letnjim Paraolimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, koje se održavaju septembra 2016. godine. O planovima mladog Tadića možete pogledati u videu koji prati ovaj tekst.

U Malmeu će Sportsko-rekreativno udruženje OSI „Nais“, osim Nikole i Nemanje, predstavljati i dva Novosađanina- Stevan Nakić(1993) i Nemanja Panović (1995), rekla je Marija Damnjanović , koja je u udruženju “Nais” i trener i vođa puta.

Idemo u Malme po medalje!
Marija i Nemanja:”Očekujemo uspeh u Malmeu”; Foto: Luka Radulović

Ona je po obrazovanju master profesor niškog Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, a sa Nikolom i Nemanjom na čairskom bazenu trenira tehniku, taktiku i brzinu plivanja.

“Obojica su veoma dobri, pa opravdano očekujemo uspeh. Sigurna sam da će Nemanja otići i u Rio, a pred Nikolom je takođe uspešna karijera, jer je mlad. On je na pragu reprezentacije Srbije i uz treninge, uspeh je garantovan. Izuzetni su momci, vredni i slušaju savete. Meni će, kao treneru, Malme biti “vatreno kršenje” i jedino mogu da kažem da imam puno vere u njih. Idemo u Malme po medalje, rekla je Marija uz osmeh.

Nemanja i Nikola takmičiće se u Švedskoj 13. i 14. februara. Nemanja u čak pet kategorija: 30,100 i 400 metara kraul stilom,100 metara leđno i 100 metara kombinovanim stilovima. Nikola se takmiči u tri kategorije: 25 metara delfin, 50 metara prsno i 100 metara kraul. Sa dvojicom Novosađana plivaće i štafetu.

Idemo u Malme po medalje!
Snimanje intervjua za portal Novinari online; Foto: Luka Radulović

Novinari online izveštavaće svoje čitaoce sa takmičenja u Malmeu i uz „srećan put“, za kraj smo ostavili poruku svim mladim Nišlijima koju je uputio Nemanja Tadić:

„Bavite se sportom i živite zdravo. Pazite kako se hranite i kako živite. To je najbitnije“.

Za Novinari online – Olivera Sašek Radulović

Foto i video- Luka Radulović

 

Nema komentara

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.