ID karticama protiv nasilja u školama

ID karticama protiv nasilja u školama

0
Podeli

Novi Sad je prvi grad u Srbiji koji je oformio Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama. To telo je i uvelo sistem nadzora i kontrolu ulaska učenika u OŠ “Žarko Zrenjanin” u Novom Sadu.

Ucenica demonstrira primenu ID kartica u školi u Novom Sadu; Foto: Tanjug/ JAROSLAV PAP/ nr
Učenica demonstrira primenu ID kartica u školi u Novom Sadu; Foto: Tanjug/ JAROSLAV PAP/

Za ove namene iz budžeta tog grada izdvojeno je 10 miliona dinara a sve zbog analiza da u većini incidenata u školama bezbednost ne ugrožavaju učenici te škole, već osobe koje dolaze spolja i prouzrokuju nasilje.

Učenik demonstrira primenu ID kartica u školi u Novom Sadu; Foto: Tanjug/ JAROSLAV PAP/
Učenik demonstrira primenu ID kartica u školi u Novom Sadu; Foto: Tanjug/ JAROSLAV PAP/

Svi podaci učenika su apsolutno zaštićeni i ako se izgubi kartica, ne može da dođe do zlupotrebe ni jednog podatka o detetu, tvrde nadležni. Kartica ne sadrži ime i prezime učenika, kao ni jedan lični podatak.

Aparat za identifikaciju ID kartica; Foto: Tanjug/ JAROSLAV PAP/
Aparat za identifikaciju ID kartica; Foto: Tanjug/ JAROSLAV PAP/

Do kraja godine sistemi sa ID karticama za učenike biće uvedeni u još 20 škola na teritoriji Grada Novog Sada i to u 10 osnovnih i 10 srednjih škola.

NIŠ IMA STRATEGIJU I AKCIONI PLAN ZA BEZBEDNOST MLADIH

Pored ovih dokumenata, u Nišu je na inicijativu Uprave za dečiju, socijalnu i primarnu zdravstvenu zaštitu formiran i multisektorski Savet grada Niša kako bi se sve relevantne institucije umrežile i suzbile svaki oblik nasilja na teritoriji grada.

Do formiranje ovog Saveta došlo je nakon saznanja o rasprostranjenosti nasilja, počev od vršnjačkog do nasilja u porodici, a na osnovu rezultata istraživanja koje je sproveo tim ove ustanove.

Nakon formiranja multisektorskog Saveta došlo je do potpisivanja važnih protokola u vezi sa prevencijom nasilja, a Savet deluje na polju suzbijanja i prevencije nasilja nad ženama, nasilja u porodici, ali i zaštitu dece od zlostavljanje i zanemarivanja. Savet uspešno sarađuje i sa Sigurnom kućom kada se radi o prevenciji nasilja nad ženama i decom u porodici.

Istraživanja pokazuju da je nužno kontinuirano i sistematsko bavljenje ovom problematikom i to na što ranijem uzrastu dece, tako da su u planu edukacije dece u vrtićima JP „Pčelica“.

Nema komentara

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.