I u Nišu prijavljena korupcija u zdravstvu

I u Nišu prijavljena korupcija u zdravstvu

0
Podeli

Borba protiv korupcije u zdravstvu više nije Sizifov posao, tvrde u novoosnovanom Radnom telu za suzbijanje svih vidova zloupotrebe u zdravstvenom sistemu.

Za mesec dana, koliko postoji ovo telo pri Ministarstvu zdravlja, pacijenti su podneli 40 prijava protiv lekara i medicisnkog osoblja, a prenosi RTS.

ilustracija

Građani najčešće ukazuju na traženje novca, odnosno mita, zatim na upućivanje u privatne klinike gde lekari rade honorarno, ali i na korupciju pri zapošljavanju, dodelu specijalizacija u zdravstvenim ustanovama.

Razvijene su i fine tehnike davanja mita lekarima –  od čokolade i kafe u kojima je novac, do sitnih poklona od farmaceutskih kuća, izjavio je za RTS, koordinator Radnog tela za suzbijanje korupcije u zdravstvu, Mario Spasić.

On je napomenuo da oko 90 odsto lekara časno radi svoj posao, dok je ostalih 10 odsto u fokusu javnosti upravo zbog korupcije i da oni kvare imidž lekarske profesije.

Moramo reći po imenu i prezimenu ko je korumpiran i dodati da će taj biti i sankcionisan. Nema nedodirljivih i onih koji misle da ih neće stići ruka pravde“, podvukao je Spasić.

Prema njegovim rečima za sada postoje otpori zdravstvenih radnika prilikom kontrolisanja i dodaje da očekuje od poštenih lekara da će prvi dati podršku ovoj akciji u cilju da se izopšte iz zajednice nečasni članovi.

Važna je Lekrska komora koja se sa svojim članovima može razračunati preko Suda časti“, rekao je Spasić i dodao da je uspostavljena veza sa policijom, sudom, tužilaštvom, ali i Agencijom za borbu protiv korupcije, a sve u cilju smanjenja mita i korupcije u zdravstvu kao jednoj od najvažnijih oblasti.

U NIŠU DRUŠTVENIM MREŽAMA PROTIV KORUPCIJE

Direktor Kliničkog centra Niš, Zoran Radovanović kaže da u borbi protiv korupcije održava redovan kontakt sa pacijentima na Fejsubuku, preko kojeg komunicira sa 5.000 članova, a preko Tvitera sa oko 3.000  građana.

Radovanović je napomenuo da je spreman da zaštiti svakog pacijenta, te da lično odgovara na poruke i pokušava da pronađe rešenje za svaki problem.

On je podsetio da je u Nišu nedavno sedam lekara uhapšeno zbog korupcije, dok su dva lekara dobila otkaz i dodao da se najčešće malverzacije odnose na tendere i ponude o javnim nabavkama.

Izvor: Tanjug

Nema komentara

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.