Google slavi 17. rođendan

Google slavi 17. rođendan

0
Podeli

Google pretraživač danas slavi svoj 17. rođendan, a tome u čast na svojoj početnoj strani najpopularnijeg internet pretraživača postavljen je adekvatan “doodle”.

Izvor: Google
Izvor: Google

Google je poznat po jednostavnom dizajnu i sigurnosti, danas zapošljava više od 40.000 ljudi, a preko njega je povezano više od milion internet stranica.

Preko serije novih proizvoda, akvizicija i partnerstva, kompanija je proširila svoju osnovnu delatnost pretrage i reklamiranja u druga područja, uključujući elektronsku poštu, onlajn mape, prikaz video formata i drugo.

Ova kompanija, sa sedištem u mestu Mauntin Vju u Kaliforniji važi za jedno od mesta u kojem je najprijatnije raditi. Više puta je bilo objavljivano da zaposleni u okviru firme imaju na raspolaganju bazene, teretane, kuhinje i sve to u modernom i interesantnom dizajnu.

Još jedna zanimljivost u vezi Google-a je i sigurnost njihovih stranica. Naime, u vremenu otkad postoji Google, hakeri su uspeli da sruše samo jednu Google stranicu, i to Picasasoftver za organizovanje digitalnih fotografija.

Inače, tokom godina, rođendan Google se menjao. Trenutno se slavi 27. septembar, a tačna godina „rođenja“ ovog pretraživača zavisi od toga kako posmatramo stvari.

U leto 1995. godine, osnivači Google, Leri Pejdž i Sergej Brin upoznali su se na „Stanfordu“.

Već u januaru sledeće godine, počeli su da rade na novom pretraživaču pod nazivom BackRub, koji je koristio inovativni pristup pri pronalaženju stranica – u fokusu je bila važnost traženih stranica.

Pretraživač je ubrzo preimenovan u Google, dok je algoritam koji je koristio nazvan PageRank.

Web domen www.google.com registrovan je 1997. godine, ali je Google počeo da radi tek u septembru 1998. godine. Iako je 7. septembar dan kada je Google počeo da pretražuje, 27. septembar je uzet za rođendan.

Nema komentara

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.