General Lazarević stiže na niški aerodrom

General Lazarević stiže na niški aerodrom

0
Podeli

General Vladimir Lazarević avionom Vlade Srbije iz Haga sleće na aerodrom Konstantin Veliki danas oko 15 sati. Dočekaće ga predstavnici udruženja veterana ratova u bivšoj Jugoslaviji koji će se najpre okupiti u 14 sati na platou ispred zgrade niškog Univerziteta kako bi organizovano otišli na aerodrom da sačekaju Lazarevića koji je odslužio desetogodišnju zatvorsku kaznu.

Ratni veterani su, kako je objavljeno, ogorčeni što dočeku generala neće prisustvovati i zvanični predstavnici države i vojske, a njihovo udruženje je pokrenulo inicijativu da mu se dodeli odlikovanje za narodnog heroja, u skladu sa Ustavom Srbije.

General Vladimir Lazarević dobrovoljno je otišao u Hag u februaru 2005. godine, gde je posle četiri godine osuđen na 15 godina zatvora, ali mu je kazna posle žalbe smanjena na 14 godina.

Osuđen je po komandnoj odgovornosti, jer je tokom sukoba na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine bio komandant Prištinskog korpusa, a potom i komadant Treće armije Vojske Jugoslavije.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je ranije da će general Lazarević biti pušten na slobodu 3. decembra, zato što mu tada ističu dve trećine izdržane kazne. Ljajić je potvrdio da je Lazarević ozbiljno bolestan, ali da će biti oslobođen jer je ispunio uslov za puštanje na slobodu.

Izvor: Beta

Nema komentara

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.