Forum: Još jedan nezakonit zakon za plaćanje RTS takse

Forum: Još jedan nezakonit zakon za plaćanje RTS takse

0
Podeli

“Predlog Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za Javni medijski servis, kojim se obavezuje Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije da vrši naplatu Takse za javni medijski servis je u suprotnosti sa šifrom delatnosti za koju je EPS registriovan u APR-u“ stoji u saopštenju Centra za zaštitu potrošača „Forum“ iz Niša.

Navodi se da je Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije u APR-u registrovano kao preduzeće za trgovinu električnom energijom i ima šifru delatnosti 3514.

“Međutim, ovim predlogom Zakona se Javnom preduzeću Elektroprivreda Srbije poveravaju poslovi pružanja usluge trećem licu uz naplatu provizije, što je posao agencija za pružanje usluga a ne Javnog preduzeća koje ima tako odgovornu ulogu kao što je proizvodnja, snabdevanje i distribucija elektične energije, zbog čega je ovakav način naplate Takse za javni medijski servis potpuno neprihvatljiv.

Predlog ovog Zakona ide dalje u ometanju delatnosti EPS-a i postavlja rok za plaćanje takse do 15-og u mesecu, bez obzira što je rok plaćanja utrošene električne energije do 25-og u mesecu za prethodni mesec, iako se naplata vrši na jednom računu.

A tumačenje primene ovog Zakona u javnosti se odvija po principu „kako mali Đokica zamišlja“……

Izjava da će se isključivati struja onima koji plate struju a ne plate Taksu za javni servis je poseban biser predsednika Upravnog odbora RTS-a gospodina Zorana Popovića.

Poštovani gospodine Popoviću, potrošaču se ne može isključiti usluga koju je platio, već samo ona usluga koju nije platio a ukoliko ne plati Taksu za javni servis, može mu se isključiti samo program RTS-a.

Takođe se nadamo da niko nije stvarno mislio da će Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije da vodi evidenciju o uplati Takse za javni servis i pokretati postupke za naplatu, iako je to posao RTS-a.

Još jedna nejasnoća oko ovog predloga Zakona je ta da je predlagač Zakona Vlada Republike Srbije a da je kao obrađivač navedeno Ministarstvo rudarstva i energetike a da se Ministrstvo kulture i informisanja i ne spominje.”

                                    Centra za zaštitu potrošača „Forum“ iz Niša

Nema komentara

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.