Fića slavi 60 godina

Fića slavi 60 godina

0
Podeli

Ovih dana obeležava se zanimljiv jubilej, 60 godina od početka proizvodnje fiće, odnosno vozila marke “Zastava 750” u pogonima kragujevačke fabrike automobila, koja je tada nosila naziv “Zavodi Crvena Zastava”. Za nešto više od 3 decenije proizvodnje popularnog fiće sa montažnih traka sišlo je 923.487 komada tog Fijatovog modela, a poslednji je proizveden 18. novembra 1985. godine.

Najpopularniji auto u ex SFRJ, foto: kragujevacgreeters.com
najpopularniji auto u ex SFRJ, foto: kragujevacgreeters.com

Proizvodnja fića, koja je radničkoj klasi bivše Jugoslavije bila prvi porodični auto, u Kragujevcu je počela 18. oktobra 1955. godine, po licenci italijanskog Fijata, a prvi model je poklonjen Titu.

Parking ispred nekadašnje Ei u Nišu, foto: realsanisave.com
Parking ispred nekadašnje Ei u Nišu, foto: realsanisave.com

Fiću, mali gradski auto, vozilo “nacionalne klase”, mnogi i danas vezuju za “dobra stara vremena”. Taj automobil je za Kragujevac značio mnogo više, zato što je u vreme njegove proizvodnje u fabrici radilo na hiljade radnika tog grada i tako obezbeđivalo egzistenciju svojim porodicama.

Poslednji model proizveden 1985.god. Foto: Alo
Poslednji model proizveden 1985.god. Foto: Alo

U fabrici automobila u Kragujevcu, posle fiće, usledila je proizvodnja “tristaća” (Fijat 1300), potom “keca” (zastava 101),  “zastave 128” kao i “juga”, koji se 80-ih godina prošlog veka izvozio u SAD. Sa montažnih traka u fabrici “Zastava automobili” sišlo je ukupno 4,3 miliona putničkih vozila, koji su kupce imali širom sveta.

Izvor: Tanjug

Nema komentara

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.