Dve nagrade niškim lutkarima na „Lut festu“ u Istočnom Sarajevu

Dve nagrade niškim lutkarima na „Lut festu“ u Istočnom Sarajevu

0
Podeli

Predstava “Zlatokosa” osvojila je nagrade za najlutkovitiju predstavu i za najbolju animaciju i glumačku igru na 17. Međunarodnom festivalu lutkarskih pozorišta za djecu, „Lut Fest 2016“.

Dve nagrade niškim lutkarima na „Lut festu“ u Istočnom Sarajevu
Ekipa Lutkarskog pozorišta iz Niša; foto: LPN

Novoustanovljenu nagradu “Kamena ruka – Henrik Jurkovski” za najlutkovitiju predstavu, predstavi niškog Lutkarskog pozorišta ukazana je velika čast da bude prvi dobitnik nagrade koja nosi ime jednog od najvećih svetskih istoričara, dramaturga i teoretičara lutkarstva. Žiri ističe da svi segmenti predstave upućuju na prevashodnost čistog lutkarskog izraza u predstavi, čemu je pre svega doprinela sjajna glumačka ekipa.

Kolektivnu nagradu za najbolju animaciju i glumačku igru, u čijem se obrazloženju navodi da je na žiri najjači utisak ostavila igra mladih, veoma tačno ustremljenih, talentovanih i stručno obrazovanih glumaca.

“Lut fest” je trajao pet dana, održavao se pod motom „Bukvar lutkarstva“, a publici su se predstavila pozorišta iz Velike Britanije, Gruzije, Estonije, Bugarske, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije uz bogat takmičarski, prateći i edukativni program. Stručni žiri zasedao je u sastavu: Bonjo Lunogov, reditelj i profesor iz Bugarske, Amela Vučenović, glumica i rediteljka iz Rusije i Valentina Fursova, rediteljka iz Estonije.

„Zlatokosa“ je zbog velikog interesovanja odigrana tri puta i više od pet stotina mališana i gostiju uživalo je u izvođenju Nataše Ristić, Jelene Đorđević, Davorina Dinića i Mladena Milojkovića.

Podsetimo, premijera je održana pre godinu dana, a „Zlatokosa“ koju je režirala Jelena Đorđević, nagrađena je i na prošlogodišnjem Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu u Banja Luci.

Nema komentara

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.