Do kraja januara otkazi za 46 radnika u niškom javnom sektoru

Do kraja januara otkazi za 46 radnika u niškom javnom sektoru

0
Podeli

Do kraja januara broj radnika u javnom sektoru u Nišu mora da bude smanjen za 46 zaposlenih, dok će do kraja 2018. taj broj iznositi 1455, odluka je radnog tela zaduženog za sprovođenje zakona o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru.

Do kraja januara otkazi za 46 radnika u niškom javnom sektoru
Ivan Nikolić; Foto: NTV.rs

Prema rečima Ivana Nikolića, predsednika ove radne grupe, veliki broj zaposlenih otići će prirodnim odlivom, dok će manje biti onih koji će posao izgubiti sporazumno ili kao tehnološki viškovi. Prvi “krug” smanjenja broja zaposlenih biće završen do poslednjeg dana januara.

Nikolić je rekao da su nadležni republički organi odredili da Niš, do kraja januara mora da smanji broj zaposlenih u javnom sektoru od ukupno 5.772 zaposlena za 31, ali je grad napravio korak dalje pa se na spisku za otpuštanje našlo još 15 radnika.

Na ovaj korak najviše gradsko rukovodstvo se odlučilo kako bi se smanjio pritisak na gradski budžet u pogledu isplate otpremnina. Za one koji sada budu proglašeni za tehnološki višak, otpremnine će biti isplaćene iz republičkog budžeta, kazao je Nikolić.

Nikolić je podsetio da će Vlada Srbije utvrđivati koliko će godišnje iz kog grada i opštine morati da ode zaposlenih, a u Nišu se može očekivati da taj broj na godišnjem nivou iznosi izmedju 250 i 300. Predlog Gradskog veća da se broj zaposlenih u javnom sektoru smanji za 46, mora da dobije “zeleno svetlo” Skupštine grada Niša i o tom predlogu biće reči na skupštinskom zasedanju koje je zakazano za 28. decembar.

Podsećamo, javnim sektorom se smatra gradska uprava, opštine, javna preduzeća kao i sve ostale organizacije koje se finansiraju iz gradskog budžeta.

Nema komentara

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.