„Dnevnik mašinovođe“ kandidat za „Oskara“

„Dnevnik mašinovođe“ kandidat za „Oskara“

0
Podeli

Film “Dnevnik mašinovođe” reditelja Miloša Radovića, kako je saopšteno iz Akademije filmske umetnosti i nauke, kandidat je Srbije za 89. nagradu “Oskar” u kategoriji dugometražni igrani film na stranom jeziku.

„Dnevnik mašinovođe“ kandidat za „Oskara“
Lazar Ristovski; foto: promo

“Dnevnik mašinovođe” pobedio je u selekciji 5 domaćih ostvarenja, sa najviše, 8 glasova, tajnim glasanjem 14 članova stručnog odbora AFUN-a, koji je sproveden u skladu sa Pravilima američke i Pravilnikom srpske akademije – kažu distributeri filma.

“Mašinovođa” je premijerno prikazan na Filmskim susretima u Nišu, a glavni protagonosta Lazar Ristovski dobio je nagradu za životno delo “Pavle Vuisić”. Režiju filma potpisuje Miloš Radović i reč je o komediji-melodrami o nevinim ubicama i njihovim životima. Glavni junak je Ilija (Lazar Ristovski) šezdesetogodišnji mašinovođa, koji drži neslavan rekord od 28 gaženja tokom karijere. Njegov devetnaestogodišnji usvojeni sin Sima (Petar Korać) priprema se da nastavi porodičnu tradiciju. Ilija ga upoznaje sa poslom i činjenicom da su nesreće neizbežne.

„Dnevnik mašinovođe“ kandidat za „Oskara“
Ristovski na uručenju nagrade u Nišu; foto: FB stranica Filmskih susreta

Film je snimljen u produkciji kuće Zillion film, a producenti su Petar Ristovski i Lazar Ristovski, ujedno i glavni glumac u filmu, u kojem igraju i Nina Janković, Mirjana Karanović, Jasna Đuričić, Mladen Nelević, Danica Ristovski, Haris Burina, Tihomir Stanić, Pavle Erić…

Beogradska premijera održaće se 14. septembra u Sava Centru, a dan kasnije film će imati priliku da pogleda i novosadska publika, a potom i publika u drugim gradovima Srbije u bioskopima i putem mreže mobilnih bioskopa. Distributer filma je Art Vista.

Nema komentara

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.