Danas počinje testiranje kubanske vakcine

Danas počinje testiranje kubanske vakcine

0
Podeli

Danas počinje testiranje kubanske vakcine “Cimavax EFG” i odabir pacijenata sa karcinomom pluća koji će ih primiti. Testiranje će se vršiti u tri zdravstvene ustanove – Klinici za pulmologiju Kliničkog centra Srbije, KBC Bežanijska kosa i Institutu za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici.

U Ministarstvu zdravlja kažu da će vakcine biti apsolutno besplatne i da svi zainteresovani mogu da se jave navedenim bolnicama i tako započnu proceduru. Lek će biti primenjivan na pacijentima koji imaju četvrti stadijum bolesti, za koji se prognozira još šest meseci života.

Danas počinje testiranje kubanske vakcine
Počinje testiranje; foto: Blic

U Srbiji, inače, godišnje od karcinoma pluća oboli 6.000 ljudi, a kod 1.100 njih se utvrdi četvrta faza te bolesti. Dobra vest je što se na Kubi pokazalo da vakcina “Cimavex EFG” u terminalnoj fazi produžava život od dve do pet godina.

Memorandum između Instituta CIMAB i Instituta “Torlak” o nabavci 1.68 jedinica leka, koji se koristi u terapiji kod obolelih od karcinoma pluća, potpisan je u oktobru. Obezbeđene količine leka su dovoljne za sprovođenje kompletne terapije za 30 obolelih, koja će se u našoj zemlji koristiti kao klinička studija, jer lek još nije registrovan u Srbiji, niti u EU. U narednih 10 do 15 dana, kad prođe period testiranja i odabira pacijenata, očekuje se dolazak lekara sa Kube, koji će pratiti pacijente i primenu vakcina “Cimavax EFG”.

Izvor: Ministarstvo zdravlja

Nema komentara

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.