Da li razvoj niškog aerodroma nanosi štetu beogradskom?

Da li razvoj niškog aerodroma nanosi štetu beogradskom?

0
Podeli

Iako je pre samo dve godine niški aerodrom bio sablasno prazan, a broj putnika ravan seoskoj autobuskoj stanici, prošle godine doživeli smo fenixovo rađanje iz pepela.

broj putnikaAerodrom nije samo oživeo, aerodrom je doslovce procvao. Četiri prevoznika sa neverovatnih 11 linija, od čega je jedan legacy carrier, cargo linija, veliki broj ad hoc cargo aviona. Aerodrom u 2017. godini planira da opsluži 350.000 putnika i nekoliko hiljada tona carga. Raste do te mere da mora hitno da se ulagaže u infrastrukturu. Neki bi rekli, „to je maksimum, ovakav rast se neće nastaviti, ni ovo nije realno“. No najave aerodroma su daleko optimističnije: 600.000 putnika godišnje do 2020. godine. Nerealno? Pa za pesimiste i prošlogodišnju posetu je bio više nego nerealan. Godinama smo slušali o nepostojanju potencijalnih putnika, o tome da Niš nema perspektive, o tome da se u aerodrom ne treba ulagati.

No, istinsko pitanje je jesu li to samo novi putnici (turisti, češća putovanja dijaspore, domaće stanovništvo koje do sada nije putovalo), jesu li to putnici preuzeti od automobila, autobusa i vozova, ili Niš „krade“ i obližnjim aerodromima?

Koja je budućnost Niša?

Sigurno je da će Wizz Air i Ryanair nastaviti svoj globalni rat i u Nišu, pa je za očekivati dalje povećanje linija, ali i moguće baziranje aviona jednog ili čak oba prevoznika u Nišu, što bi značilo dalju ekspanziju linija i frekvencija. Niš je već objavio da je u pregovorima sa Norwegianom i EasyJetom oko pokretanja letova. Od ostalih prievoznika Niš bi trebao da usmeri pažnju na Pegasus za Istanbul, Pobedu za Moskvu i Eurowings za Cologne i Stuttgart. Eurowings bi svakako privukao niz putnika prvenstveno iz Beograda i Skopja, a Pobeda i sa sva tri okolna aerodroma.

Dolazak Swissa pokazao je da Niš ima i putnika za legacy carriere. Nišu prvenstveni cilj mora biti povećanje Swissove linije na bar 5 puta nedeljno, sa intencijom na svakodnevne letove. Uz Swiss Niš bi svakako mogao uspostaviti legacy liniju za Istanbul (Turkish koji već ima cargo liniju), Munich (Luthansa, Adria), Atinu (Aegean), a nije nevjerojatna i linija Adrije za Ljubljanu. Niš bi morao imati i sezonsku liniju za Tivat, prvenstveno namenjenu turistima, uz pokoju konekciju, te neku charter ili leisure liniju za Grčku, Tunis ili Antalyu (nakon što se političke prilike u Turskoj stabilizuju).

Već sada Niš je oduzeo putnike aerodromima iz okoline prvenstveno na način da je zadržao svoje putnike u Nišu, tj. da oni više ne putuju iz okolnih aerodroma, ali pokretanjem linija prevoznika koje okolni aerodromi nemaju (prvenstveno Ryanair) preuzeo je i putnike tih samih aerodroma. U svakom slučaju Niš prvenstveno mora dalji razvoj tražiti upravo u takvim kompanijama i postati alternativni aerodrom za prevoznike kojima su okolni aerodromi preskupi ili iz drugih razloga neprihvatljivi. Ovo se u prvom redu odnosi na Beograd, kojem Niš može postati istinska LCC alternativa, kao što je Cherleroi Briselu, Hahn Frankfurtu ili Beauvais Parizu.

Preuzeto sa tangosix.rs

Kompletan tekst pročitajte OVDE

Nema komentara

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.