Da li je neophodna međunarodna vozačka dozvola za Grčku?

Da li je neophodna međunarodna vozačka dozvola za Grčku?

0
Podeli

Već nekoliko sezona unazad među srpskim turistima se vodi polemika da li je potrebna međunarodna vozačka dozvola za Grčku ili ne, a po podacima do kojih smo došli i u drugim državama takođe postoji ista nedoumica. Hajde da napokon razjasnimo i ovo…

Da li je neophodna međunarodna vozačka dozvola za Grčku?
Foto: V. D.

Zabuna nastaje uglavnom zbog toga što grčka policija u većini slučajeva našim turistima ne traži na uvid ovaj dokument, kao što ga i mnoge „rent a car” agencije za iznajmljivanje automobila takođe ne traže na uvid i često “zažmure na jedno oko” iako bi to po zakonu trebalo da rade.

Međutim, to što grčka policija zaista “žmuri na jedno”, ne znači da se ne može dogoditi da naprasno “progleda na oba oka” bez prethodnog upozorenja.

Grčki propisi kažu ovako: građani zemalja Evropske unije mogu da koriste svoje vozačke dozvole za vožnju u Grčkoj.

Državljani ostalih zemalja (izvan EU, Amerike, Kanade, Australije itd…) među kojima je i Srbija, treba da pored važeće saobraćajne, poseduju i međunarodnu vozačku dozvolu za legalnu vožnju automobila u Grčkoj.

Dakle, propisi kažu da kada vas zaustavi, policija u Grčkoj ima legitimno pravo da vam je zatraži na uvid.

U praksi se to zaista vrlo retko događa. Mnogi turisti tokom više godina letovanja u Grčkoj nisu ni bili u situaciji da imaju bilo kakav kontakt sa saobraćajnom policijom na putu, međutim svakako treba da budete upozoreni da neke od osiguravajućih kuća neće pokriti vašu štetu u slučaju saobraćajne nezgode.

Do sada, nismo čuli ni za jedan slučaj naplate kazne našem turisti koji nema MVD, ali jesmo za traženje na uvid prilikom saobraćajne nezgode, čak i u slučaju da je drugi vozač bio kriv.

Iako nam je zaista važno da maksimalno zaštitimo naše turiste od nepotrebnog trošenja novca, mi vas upravo zbog svega gore navedenog ne možemo savetovati da radite protiv propisa jedne zemlje, ali vam sa druge strane ostavljamo mogućnost da sami odlučite da li je bolje da rizikujete 30 EUR (koliko trenutno košta MVD sa važenjem od 3 godine) ili da jednostavno računate na sreću i razumevanje saobraćajnih policajaca koji su nam bar do sada uvek bili naklonjeni.

Izvor: Grckainfo.com

Nema komentara

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.