Član žirija Horskih svečanosti:”Muzika i ljubav nas čine boljima”

Član žirija Horskih svečanosti:”Muzika i ljubav nas čine boljima”

0
Podeli

Na 26. Horskim svečanostima u Nišu član stručnog žirija koji će odlučivati o nagradama je i poznati slovenački kompozitor i dirigent Ambrož Čopi. On je u februaru dobio prestižnu „Prešernovu“ nagradu koju Slovenija dodeljuje za izuzetne uspehe u komponovanju i dirigovanju. Intervju sa slovenačkim umetnikom urađen je na Letnjoj pozornici u Nišu druge festivalske večeri.

Član žirija Horskih svečanosti Ambrož Čopi : Muzika i ljubav nas čine boljima
Dirigent Ambrož Čopi

Ambrož Čopi je u Nišu boravio pre dve godine, kada je sa horom održao koncert u okviru turneje koja je nastavljena u Sofiji i Istanbulu. Tada su nastupili sa izvođenjem pravoslavne muzike koju su pisali slovenački autori. Saradnja je uspostavljena i sa folklornim ansamblom iz Niša, koji je zatim održao koncert u Ljubljani.

Evo mene opet u predivnom Nišu, dve godine kasnije i radovao sam se ovom susretu. Prvi put sam na Horskim svečanostima, interesuju me novine u horskom pevanju, kakva su razmišljanja  i kakva je festivalska atmosfera. O Horskim svečanostima se puno govorilo još u mom detinjstvu, tako da mi je  bio san da dođem ovde. Sada se ostvario“, kaže maestro Čopi.

Iako nije prisustvovao otvaranju 26. Horskih svečanosti, 30. juna, jer je doputovao dan kasnije, utisci su jaki, a predstoje  još dve festivaske večeri.

„Za mene je novo čuti horove na bini, na otvorenom, sa mikrofonima. Nema detalja i nijansi koje se mogu čuti samo u dvoranama, tako da je pažnja više usmerena na program. Stručni žiri imaće  dosta težak zadatak„ kaže slovenački umetnik koji je sa ostalim članovima žirija program pratio na Letnjoj pozornici.

Član žirija Horskih svečanosti Ambrož Čopi : Muzika i ljubav nas čine boljima
Ambrož Čopi sa novinarkom portala Oliverom Sašek Radulović; foto: Novinari online

Ambrož Čopi je u februaru u Ljubljani dobio prestižnu „Prešernovu“ nagradu kao kompozitor i horski dirigent. O nagradi kaže da je značajna i da je bio srećan, ali da je najbitnije da se neprekidno  radi.

„Nagradu sam dobio za moja poslednja dva CD-a. Jedan je sa duhovnom , drugi sa svetovnom muzikom. CD koji sadrži dela duhovne muzike snimljen je sa kamernim horom „Ave“ koji  nastupa treće festivalske večeri i koji će publika u Nišu  moći da čuje i vidi. Bio sam dirigent gost i snimio sam sa njima svoje kompozicije. Drugi CD je uradila Martina Bakič sa horom Slovenske filharmonije. Inače, na dobijanje te nagrade uticale su i druge  moje kompozicije i mnoga uspešna izvođenja i nastupi“, dodao je umetnik.

O planovima za budućnost, Čopi kaže da ih ima puno i da rado boravi u „ovim južnim delovima sveta“.

„Već dve godine sarađujem sa Bugarskom, upravo sam napisao kompoziciju na bugarskom jeziku, treba mi još dve i onda ćemo imati koncert u Sofiji u aprilu sledeće godine. Ove godine sam sa Kamernim horom Konzevratorijuma čiji sam dirigent, napravio deset izvođenja novih kompozicija. Puno radim i sa mladim kompozitorima“, kaže Čopi.

Član žirija Horskih svečanosti Ambrož Čopi : Muzika i ljubav nas čine boljima
Otvaranje IHS 2016.

Na pitanje da li ima omiljeno delo srpskog kompozitora, Ambrož Čopi kaže.

“Volim Mokranjca, više njegovu duhovnu muziku nego Rukoveti, ne poznajem mnogo savremene srpske kompozitore. Imali smo sreću da smo nedavno u Sloveniji čuli „Kolegijum muzikum“ i Darinku Matić Marojević, a na festivalu u Kopru mogli smo da čujemo šta se dešava u srpskom horskom pevanju u poslednjoj deceniji. To je bilo dragoceno iskustvo.”

Ambrož Čopi voli duhovnu muziku, ali i spiritualnu muziku koja nije vezana za religiju već za ljubav.

„Mislim da je ljubav ta koja nas čini boljima. Najradije komponujem i radim na uvođenju novih, mladih kompozitora u vode vokalne muzike. Naši Slovenci u poslednje vreme pišu jako dobre kompozicije, muziku za slušanje i pevanje, vraćaju lepotu i senzibilnost u muziku. To baš nije moderna muzika u smislu avangarde, ali je lepa i radujem se takvim novim projektima.”

Niške Horske svečanosti su bijenalna manifestacija, održavaju se od 30. juna do 3. jula, a na Letnjoj pozornici u Tvrđavi predstavlja se trinaest horova iz sedam zemalja. Poslednje festivalske večeri,  u nedelju 3. jula, stručni žiri proglasiće laureate 26. Horskih svečanosti.

Olivera Sašek Radulović

Nema komentara

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.