Bivši radnici odustali od odlaska u Beograd

Bivši radnici odustali od odlaska u Beograd

0
Podeli

Iz Niša je pešice u Beograd krenulo desetak od više hiljada radnika propalih društvenih firmi koji već godinama ne mogu od države da naplate zaostale zarade, iako neki imaju i presude suda u Strazburu. No, zbog godina, vremena, slabog odziva i obaveštenja policije da ne mogu da idu autoputem, odustali su od “Marša gladnih” već na izlazu iz Niša.

Bivši radnici odustali od odlaska u Beograd
Propao odlazak za Beograd; foto: Novinari online

Radnici nekadašnjih niških giganata, sada propalih firmi kao što su Elektronska, Mašinska industrija, Građevinar i ostale, više od decenije zbog miliona neisplaćenih zarada, proteste su svakog petka organizovali ispred Gradske kuće. To do sada nije urodilo plodom, kao ni štrajk glađu Zorana Nešića, pa su odlučili da, kako kažu, po svoja prava odu u Beograd.

Ono što traže jeste jedino pisana potvrda da će novac koji im država duguje dobiti. Mnogi od tih radnika, a prema nekim evidencijama u Nišu je više od 6.000 njih, imaju i presude suda. Međutim, do danas nisu uspeli da ih naplate.

Ovo je više neizdrživo. Nemamo više za egzistenciju, svakog dana je sve gore, nemamo više izbora, ne znam kako ovi gradski čelnici mogu svakog petka da izađu ispred nas da nas lažu“, kaže Ristić Ljubomir, bivši radnik MIN-a,

Sami radnici koji su se okupili, do Beograda krenulo je njih desetak, kažu da su razočarani što se nije više njih odazvalo pozivu. Međutim, reč je o uglavnom starim ljudima, prosek godina je oko 65, tako da mnogi zbog zdravstvenog stanja nisu u mogućnosti da pešače po svoja prava tako daleko.

”Stalno su obećavanja, nigde nijedan papir ne postoji da nam pokažu gradski čelnici, da pokažu šta su uradili, gde su i sa kim dogovarali i mi nemamo poverenja više u njih. Sada idemo lično da se uverimo da li je to uopšte bilo do Vučića ili je do nekog drugog”, rekao je jedan od radnika.

Bivši radnici odustali od odlaska u Beograd
Okupljanje ispred Gradske kuće; foto: Novinari online

“Ovo nije prvi put da su nas obmanuli. I ja imam negde oko 480.000 neisplaćenih zarada. Ne mogu da idem danas za Beograd, jer moram da radim nešto privatno da bih prehranila porodicu”, požalila se radnica koja je došla da isprati kolege na protest u Beograd.

Gradska vlast početkom aprila obećala je da će svakom od ovih radnika biti isplaćena jednokratna pomoć od 10.000 dinara. Međutim, ta pomoć do danas nije isplaćena: „Obećano 20. marta, pa aprila, i ništa. Što znači da je to čisto jedna obmana odavde iz Grada, ali i države“, kaže Zoran Nešić, bivši radnik MIN-a.

U Centru za socijalni rad tada su bile velike gužve. Ispred centra prijavilo se više od 6.000 ljudi, a prema toj odluci, pravo na pomoć ima 5.000 njih.

Ukupna dugovanja prema niškim radnicima, prema nekim procenama, su oko 2,5 milijarde dinara.

Izvor: N1

Nema komentara

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.