Birokratija polako odlazi u istoriju

Birokratija polako odlazi u istoriju

0
Podeli

Zahvaljujući budućem novom zakonu o opštem upravnom postupku, prosečna porodica će na vađenju dokumenata godišnje moći da uštedi i do 100 EUR.

Predlog novog zakona koji bi ovih dana trebalo da usvoji Vlada Srbije, a do kraja godine i Skupština, praktično će poslati u istoriju vađenje papirnih dokumenata kao što su izvodi iz matične knjige rođenih ili venčanih, i tako građanima sačuvati i vreme i živce.

Građani, naime, više neće morati da popunjavaju i plaćaju brdo formulara i da idu na desetine šaltera da bi dobili papire za novu ličnu kartu ili pasoš, jer država od njih neće moći da traži podatke koje već poseduje. To znači da građani više neće morati da dostavljaju izvode različitim institucijama, jer će državni organi morati da ih razmenjuju međusobno.

Računica pokazuje da bi, zahvaljujući novim propisima koji bi na snagu trebalo da stupe početkom 2016, jedno četvoročlano domaćinstvo moglo da uštedi nekoliko hiljada dinara godišnje. Recimo, porodica koja izvadi po jednu ličnu kartu, pasoš i vozačku dozvolu, prijavi rođenje jednog deteta, a drugo dete upiše u vrtić, može da uštedi 10.700 dinara.

Novim propisima praktično će biti umanjeni troškovi vađenja pasoša za tačno 3.000 dinara. Građani više neće plaćati troškovi poput izvoda iz matične knjige rođenih i venčanih, koji sada koštaju po 400 dinara. Besplatno će biti i uverenje o državljanstvu koje sada košta 700 dinara.

U Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave čak su izračunali i koliko će građani uštedeti na vremenu, a analiza pokazuje da će zbog manjeg čekanja u redovima ušteđeno vreme za promenu lične karte koštati 1.424,5 dinara, koliko se u proseku plaća sedam sati rada.

Izvor: Blic

Nema komentara

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.