BIRODI: Novinari stali uz svoje gazde umesto da se bore za svoja...

BIRODI: Novinari stali uz svoje gazde umesto da se bore za svoja prava

0
Podeli

Stanje u niškim medijima je ispod nivoa koji garantuje objektivno izveštavanje i ostvarivanje prava i sloboda građana Niša, tvrde u Birou za društvena istraživanja. Oni smatraju da najveću odgovornost za to snose vlasnici medija i lokalna vlast koja tim istim vlasnicima medija omogućava trošenje javnog novca bez relevantne finansijske i medijske evalucije.

BIRODI: Novinari stali uz svoje gazde umesto da se bore za svoja prava
Foto: Facebook

BIRODI se u saopštenju osvrće na „Antikorupcijski dijalog o stanju u medijima u Nišu“, u organizaciji Lokalnog antikorupcijskog foruma, koji su napustili medijski radnici Tv Belami, Tv Zone plus, Ntv, Kopernikusa, Narodnih novina i nekoliko produkcija. Na ovoj tribini, koja je održana u petak u Skupštini Grada Niša, predstavljeni su rezultati monitoringa lokalnih medija.

-Pretpostavljamo da su upravo nalazi monitoringa bili razlog da se pozvani gradski funkcioneri i vlasnik više medija ne pojave na događaju koji je u funkciji ispunjavanja mere iz Lokalnog plana za borbu protiv korupcije Grada Niša – kažu u Birou.

Oni se još pitaju “zašto su novinari došli da napuste skup, kada se ni u jednom trenutku ni LAF ni BIRODI nisu bavili novinarima, već vlasnicima medija koji su zloupotrebili novac građana Niša o čemu LAF poseduje relevantnu dokumentaciju”.

Umesto borbe za svoja prava i prava onih koji ih plaćaju, a to su pre svega građani Niša, novinari su stali uz svoje gazde, koji ih drže u prekarijatu, što je jedinstven slučaj – stoji u saopštenju.

BIRODI će, kako se navodi, svojim aktivnostima nastaviti da utiče na smanjenje prekarijata među novinarima, „jer bez slobodnih novinara, koji rade u adekvatnim uslovima nema slobode govora i demokratije“.

U tim nastojanjima od suštinskog značaja je da se novac građana troši u interesu građana i novinara, a ne sticanje profita i zloupotrebe vlasnika medija. To je ključni razlog zašto zagovaramo evaluciju medija koji su podržani iz javnih izvora, te evaluaciju i samouevaluciju rada novinara, jer je to način da se veći deo novca upravo ode novinarima, a ne na plaćanje troškova koji  nemaju veze sa medijima u kojima oni rade– kažu u Birou.

Nema komentara

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.