Biju ih deset godina, a deca gledaju

Biju ih deset godina, a deca gledaju

0
Podeli

Od početka godine 34 žene su ubijene ili smrtno stradale u poridičnim svađama, a od jula do septrembra, policija je dobila blizu 1700 prijava za nasilje u porodici. Statistika nam govori da je to 60 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Međutim, stručnjaci beogradskog Savetovališta za borbu protiv porodičnog nasilja smatraju da se u poslednje vreme više govori o nasilju u porodici pa zato imamo i ovako veliko povećanje broja prijava. Ali, ne treba zanemariti činjenicu da raste i samo nasilje, naročito ako se u obzir uzmu društvene okolnosti koje potpuno “idu pod ruku” s porastom stope porodičnog nasilja.

 – Ne moraju siromaštvo i besparica da budu obavezni uzroci povećanja broja slučajeva maltretiranja u porodici – smatra direktorka niške Regionalne sigurne kuće Sonja Šćekić i zaključuje da je problem je u tome što nam društvo postaje sve nehumanije i što je sistem vrednosti prilično poremećen.

Sonja Šćekić - direktorka Sigurne kuće u Nišu
Sonja Šćekić – direktorka Sigurne kuće u Nišu

U Regionalnoj sigurnoj kući u Nišu trenutno je desetoro štićenika, šest žena i četvoro dece, a nadležni kažu da svi oni najčešće dođu u akutnom stresu, pri čemu im je potrebno neko vreme da se “povrate”. U tome im, osim bezbednog skloništa, ova ustanova takođe pruža pomoć, i to stručnu.

 – Potrebno je da osnažimo žene, koje supružnici maltretiraju, da shvate da, ipak, neće biti bolje i da, kako god im se činilo, nasilnik neće prestati da ih tuče i psihički muči, ukoliko to sada čini, te da moraju da prekinu da trpe – pojasnila je Šćekić i naglasila da nije prazna priča da u ovoj državi imaju kome da se obrate.

borba

– Mi se trudimo da ih psihološki zaštitimo i osnažimo da nastave dalje ali je sa tim usko povezano ekonomsko osnaživanje, a na tome već mora da radi društvo u celini – navode u Sugurnoj kući.

Na osnovu istraživanja, najveći broj žena koje se u nekom trenutku života nađu u Sigurnoj kući imaju do 40 godina. Završile su osnovnu ili srednju školu, nezaposlene su, stambeno neobezbeđene i nasilje su trpele u proseku 10 godina.

Posebno zabrinjava podatak da su u 90 odsto slučajeva, prema svedočenju samih žena, i deca prisustvovala nasilju nad majkom, a u 27 odsto slučajeva i deca su trpela i fizičko nasilje. Mnoge od njih su rekle da je nasilje nad njima počinjalo u trudnoći, kada su, prema tumačenju psihologa, i najranjivije, što nasilnik “oseća” i kao njihovu najveću slabost.

Nema komentara

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.