Beograd ne dozvoljava otvaranje grupe za nemački jezik u Nišu

Beograd ne dozvoljava otvaranje grupe za nemački jezik u Nišu

0
Podeli

Ministarstvo prosvete ni ove godine nije odobrila formiranje 12. studijske grupe na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Nišu, iako je obezbeđen neophodan nastavni kadar i ispunjeni svi uslovi kako bi departman za nemački jezik i književnost počeo da radi.

Beograd ne dozvoljava otvaranje grupe za nemački jezik u Nišu
Foto: Novosti

Prema rečima nadležnih, tračak nade za konačno formiranje popularnog i traženog departmana za germanistiku postojao je do poslednjeg momenta, jer je i ove godine, kao i lane, Fakultet obezbedio sve što je bilo potrebno da bi ta studijska gupa bila akreditovana. Ipak, iz Ministarstva prosvete je stiglo obaveštenje o tome da se zahtev odbija – bez objašnjenja.

– Kadrovski elaborat obuhvata 12 nastavnika, od kojih su šestoro doktori nauka, a spremni su i nastavni planovi i programi – kaže dekan prof. dr Goran Maksimović, napominjući da su ponovo imali podršku Senata Univerziteta u Nišu i Ambasade Nemačke.

Inače, prošlogodišnje obrazloženje baziralo se na merama štednje, a ove godine su, ipak, tek nedavno, stigle primedbe Komisije za akreditaciju koje su takve da, zbog vremenskih rokova, nije moguće da budu otklonjene do juna, kada bi trebalo da bude organizovan prijemni ispit. Po planu je, podsetimo, na germanistiku trebalo da bude upisano ukupno 40 studenata: 30 o trošku budžeta i deset samofinansirajućih.

Ovako, po trenutnom interesovanju, bar 50 mladih ljudi je ostalo bez šanse da pokuša upis na studije koje ih privlače i obezbeđuju gotovo sigurno zaposlenje. Jer, u evidenciji nezaposlenih nema nijednog profesora nemačkog jezika.

APSURD

Za razliku od državnog Filozofskog, fakultet Univerziteta iz Novog Pazara je još ranije oformio katedru za nemački jezik u svom niškom odeljenju. Konkurs za prijem brucoša će, po svemu sudeći, biti raspisan i ove godine, jer, kako saznajemo u Upravi fakulteta, nemaju kadrovskih problema. Ovaj departman u Novom Pazaru postoji već nekoliko godina.

Izvor: Novosti

Nema komentara

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.