Bajden: EU će biti potpuna kada Srbija postane članica

Bajden: EU će biti potpuna kada Srbija postane članica

0
Podeli

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Vašingtonu sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom, a glavne teme razgovara bile su bilateralni odnosi, evropski put Srbije i izbeglička kriza, saopšteno je iz Vlade Srbije.

vucic-bajden-FoNet-Vlada-Srbije
Izvor: FoNet/Vlada Srbije

Vučić je obavestio Bajdena o ekonomskim reformama koje je Srbija sprovela, i o ‎procesu evrointegracija i naglasio da je Srbiji u tome potrebna podrška SAD.

Bajden je naglasio da je uspeh Srbije veoma važan za SAD i da je Srbija ključna za stabilnost celog regiona Zapadnog Balkana, istakavši da će Evropska unija biti potpuna kada Srbija postane njena članica”, navedeno je u saopštenju.

Američki potpredsednik je posle sastanka, koji je trajao više od pola sata, pozdravio ekonomske reforme srpske Vlade i istakao da od uspeha reformi u Srbiji zavisi i uspeh celog regiona. On je pozitivno ocenio i zakonske reforme, i borbu protiv korupcije.

Tema razgovora dva zvaničnika bile su i investicije američkih kompanija i investiciona klima u Srbiji, kao i regionalna stabilnost i saradnja u oblasti energetike.

“Veliki interes američkih kompanija da ulažu u Srbiji pokazuje da smo na dobrom putu”, rekao je je Vučić posle sastanka sa Bajednom i istakao da su politika srpske Vlade i ekonomske reforme naišli “na najširu podršku” potpredsednika SAD.

Tema razgovora dvojice zvaničnika bio je i slučaj braće Bitići.

Vučić: Srbija dobili podršku SAD za ekonomske i političke reforme

Vučić je posle sastanka izjavio da je Srbija dobila podršku SAD za ekonomske i političke reforme i evropski put, navodeći da ovakvo poštovanje našoj zemlji nije bilo iskazano ni posle 5. oktobra 2000. godine.

Susret-sa-Bajdenom
Izvor: vlada Srbije

Susreti sa političarima i privrednicima

Kako je najavljeno, posle susreta sa Bajdenom Vučić se sastaje sa potpredsednikom Saveta bezbednosti za Evropu i Centralnu Aziju Cirilom Milerom, kao i predsednikom Svetske Banke Džimom Kimom.

Premijer će tokom dana imati i niz sastanaka sa predstavnicima vodećih američkih kompanija.

Drugog dana posete predviđeni su razgovori premijera Vučića sa kongresmenima i senatorima SAD, kao i sastanak sa državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem, a potom i sa predsednikom Instituta Brukings Strobom Talbotom.

Trodnevnu posetu Vašingtonu premijer Vučić završava odvojenim susretima sa Generalnim sekretarom Organizacije američkih država Luisom Almagrom, direktorkom MMF Kristinom Lagard i zamenikom sekretara za trgovinu SAD Brusom Endrusom.

Vučić je prethodno u junu boravio u SAD kada je razgovarao sa visokim američkim zvaničnicima, a u Vašington će ponovo otići krajem meseca kako bi, na poziv predsednika SAD, učestvovao na međunarodnoj konferenciji posvećenoj borbi protiv terorizma.

Nema komentara

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.